· · Komentara: 0
TEHNOLOGIJA

Zbog nove tehnologije koja osvaja svet farmeri u Srbiji ostavljaju motike

Japanci i Rusi osmislili tehnologiju efektivnim mikroorganizmima koji rade umesto čoveka

krompir.jpg
Foto: Arhiva Novosti

Čovek sedi - bakterije rade! Da li ste verovali da će i to biti ikada moguće? Da će armije i armije nevidljivih korisnih vojnika od vaše bašte praviti raj u kome uspeva zdravo voće i povrće dok vi sedite skrštenih ruku!

Pročitajte još: Da biste imali lepe ruže, obavezno ih početkom proleća orežite i uradite VERTIKULIRANJE

Zbog nove tehnologije koja osvaja svet i u Srbiji farmeri ostavljaju motike i prepuštaju svoje bašte - mikroorganizmima.

Mikroorganizmi (ni) su zamena za motiku!

Ovu tehnologiju je još 1988. godine osmislio japanski  profesor i mikrobiolog  Teruo Higa,koji je stavio mikroorganizme u službu čoveka. Nazvana je EM tehnologija (efektivnim mikroorganizmima). Ona je još tada postala deo nacionalne politike Japana.

Krompir za izložbu
Krompir za izložbu

Deset godina kasnije 1998. godine ruski naučnik Pjotr Ajuševič Šabljin na osnovu anabiotskih mikroorganizama bajkalskog ekosistema stvorio je ruski preparat koji ubacuje u zemlju mikroorganizme.

EM tehnologija u Srbiji

Jovan Drobnjak, iz Barande, počeo je pre osam godina da proizvodi povrće i voće po EM tehnologiji i ne krije oduševljenje:


Voće i povrće uzgajano po EM tehnologiji sadrži hranljive sastojke, minerale i vitamine koje je gotovo proterano iz jelovnika savremenog čoveka

- Ne možete da zamislite kako je mirišljav i lep paradajz iz moje bašte. Toliko sam srećan kada uzgojim zdravo povrće i voće da nemam reči. Moja porodica jede zdravu hranu, punu hranljivih sastojaka i vitamina, a ne bezvrednu, hemijom ubijenu hranu - kaže on.

Nevidljivi svet
Svuda oko nas je nevidljivi, tajanstveni svet od koga mnogo štošta zavisi. Naučnici bi rekli - gotovo sve. Bakterije, buđ i  aktinomicete, virusi, drugi mikroorganizmi šparataju uzduž i popreko vazduhom, zemljom, vodom i drugim živim organizmima - određujući direktno nas same.

Prvo na šta treba da zaboravite jeste duboko kopanje. Mikroorganizmi ne vole da ih prevrćete i sušite. Tanjiranje i oranje tu ne postoji. Po EM tehnologiji samo se plitko kopa čime se uspostavlja kapilarnost zemlje, a mikroorganizmi napadaju korove.

Pročitajte još: Biljka koja se daruje u ime ljubavi i vernosti: Suza zaljubljene boginje za lenje baštovane

Takav način obrade štiti zemlju od velikih hladnoća, vlage i velike vrućine. Zbog toga što se zemlja ne prevrće, zaliva je samo rosa i večernja svežina što je za biljke najbolje. Kada se  biljke zasade oko svake stabljike se stavlja slama, koja je prirordni štitnik (malč). 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.