· · Komentara: 0
Promena

Da li znate šta znači logo "Nisana" i zašto ga menjaju?

Prvi automobil koji je poneo novu značku na haubi je električna "arija"

1594972553_logo-naslovna.jpg
Foto:"Nisan"

Poput mnogih drugih auto-kompanija koje poslednjih meseci menjaju, modernizuju svoj logo i japanski gigant "Nisan" je odlučio da je vreme za promene.

Poslednjih 20 godina, "Nisanov" logotip je služio kao oznaka identiteta, vizit-karta, pozdrav rukovanjem i prvi susret kupaca sa ovim vozilima. Decenijama je "Nisanov" logotip ostao veran ideji svog osnivača Jošisukea Aikave "Ako imate čvrstu veru, ona može da probije čak i sunce".

"Nisanova" nova „vizit-karta“ odražava značajne promene u društvu koje su nastupile u poslednje dve decenije. 

Foto:"Nisan"

Naziv kompanije ostaje u središtu logotipa, i saopštava odmah prepoznatljiv brend koji evocira uspomene na prošle vekove i sećanja, dok istovremeno prenosi ideju o evoluciji.

Ovo "putovanje" je počelo u leto 2017. godine, kada je Alfonso Albaisa, viši potpredsednik "Nisana" za globalni dizajn, počeo da razmatra potencijalne promene logotipa i identiteta brenda. Formirao je dizajnerski tim na čelu sa Cutomuom Macuom , zamenikom generalnog direktora Odeljenja za napredni dizajn, kako bi razmotrio sve moguće izmene, od suptilne evolucije do potpunog redizajna. Albaisa je ponudio ključne reči „tanak, lagan i fleksibilan“ i poslao Macua i njegov tim na dalje putovanje.

Pročitajte još: Rođen novi auto-gigant "Stelantis"!

- Inspiraciju smo crpili iz otkrića ostvarenih u oblasti nauke, tehnologije i povezivanja, odnosno načina na koji su ova otkrića donela fundamentalne promene za naše kupce - rekao je Albaisa.
Tokom sledeće dve godine, tim je je skicirao i pripremio nekoliko ideja.

Tim je morao da razmotri nekoliko varijabli, uključujući odluku donetu u ranoj fazi da se logotip osvetli na predstojećim potpuno električnim modelima. To je pred tim stavilo različite izazove u tehničkom smislu, to jest, kako odrediti debljine obrisa logotipa kako bi isti ostavljao svež utisak kada je upaljen, i naravno poštovanje državnih propisa o osvetljenim elementima na automobilima. Logotip je takođe trebalo da ostavi snažan utisak i kada nije osvetljen, na primer kada se pojavi u digitalnoj verziji ili na papiru.

Foto:"Nisan"

Nakon nebrojeno mnogo skica i nekoliko demonstracionih modela, kao rezultat je dobijen logotip sa utiskom dvodimenzionalnosti. S obzirom na to da izgleda više kao dizajnersko nego proizvodno rešenje, poseduje fleksibilnost potrebu da bi postojao u različitim svetovima. 

Pročitajte još:Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

Novi logotip je počeo da se pojavljuje, kako u digitalnom tako i u fizičkom formatu. "Nisanova" električna vozila će imati ekskluzivni osvetljeni logotip sa 20 LED svetiljki (što odgovara broju godina od poslednjeg redizajna logotipa), upadljivi vizuelni podsetnik da "Nisan" vozi u pravcu eliktrifikovane budućnosti.

Nedavno predstavljeni "nisan arija", prvi električni SUV model vozila ovog brenda, predstavlja prvi automobil koji je ukrašen novim logotipom. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.