· · Komentara: 0
POROĐAJ

Žene se sve češće odlučuju za carski rez, a OVO SU RAZLOZI zbog čega je to POGREŠNO!

Žene sve češće traže porođaj carskim rezom, a postoji najmanje pet razloga zašto je bolje roditi prirodnim putem.

depositphotos_228760800-stock-photo-preparation-labor-work.jpg
Foto: Depozitfoto

Strah od porođaja i planiranje datuma roženja deteta glavni su razlozi zašto mnoge žene zahtevaju da se porode carskim rezom.

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

- Iako u našoj zemlji ne postoji opcija carskog reza na zahtev, on je u priličnoj meri zastupljen - kaže dr Jelena Stamenković Dukanac iz Ginekološko-akušerske klinike Kliničkog centra Srbije.- Po broju urađenih carskih rezova Srbija zauzima šesto mesto u Evropi. Zapravo, broj carskih rezova se znatno povećao u poslednje dve decenije.

Ko mora na carski rez?
Ne računajući zdravstvene razloge zbog kojih treba obaviti carski rez, kao što su hipertenzija, dijabetes i ostala oboljenja trudnica, čest razlog je i stanje posle obavljenog prethodnog carskog reza. Međutim, i trudnice sa teškim plućnim oboljenima ne smeju da idu na rez, a ne preporučuje se ni ukoliko postoje genetske anomalije ploda.

Zašto odabrati prirodni porođaj?

- Daleko više je razloga zašto trudnica treba da se porodi prirodnim putem - kaže dr Stamenković Dukanac.

Deca rođena carskim rezom imaju više restoratornih problem.

Naučnici su dokazali da bebe rođene carskim rezom imaju nezrelija pluća, zbog čega češće imaju respiratorne probleme i sklonost ka plučnim bolestima. Zbog anestetika bebe se sporije adaptiraju na spoljašnje okruženje.

- Mnoge probleme ima i majka, poput rizika od nastanka tromboze i infekcija, sa laktacijom, otežanim dojenjem i prvog kontakta sa bebom -rekla je Stamenković Dukanac.

Mališani rođeni prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na bebe rođene carskim rezom, tvrde naučnici sa Jejla.

Pročitajte još: Znate li zašto majke plaču na venčanjima svoje dece? Nije sreća u pitanju, a razlog je poražavajuć

Pametnije bebe

Razlog su proteini UCP2 koji utiču na inteligenciju, a čiji je nivo povećan u mozgu dece rođene prirodnim putem. Ovi rezultati istraživanja veoma su važni zbog sve većih zahteva žena da se porode carskim rezom, čiju opravdanost treba staviti pod znak pitanja.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.