· · Komentara: 0
BAŠTA

Ne eksperimentišite sa egzotičnim biljkama, poslušajte savete starih SLOVENA i zasadite u VRTU ovih 9 koje će BUJATI

Stari Sloveni živeli su u skladu sa prirodom od koje su dobijali hranu i lekove, a i danas stručnjaci smatraju da treba saditi biljke koje su autohtone i oduvek poznate u našem podneblju.

Hrast.jpg
Hrast je dominantno drvo Foto: Piksabej

Mnogi baštovani-amateri u svom vrtu vole da sade egzotične biljke, za koje još nije poznato kako su prilagođeni našem podneblju. Takođe, nabavljaju i mediteranske sadnice kojima posvećuju mnogo pažnje i brige sa slabim rezultatima.

Pročitajte još: Dosadile su vam PETUNIJE? Evo predloga - ukrasite balkon lepoticama koje zrače OPTIMIZMOM

Stari Sloveni su verovali da hrast ne treba seći i da granu treba uneti za Božić. Na krov kuće su stavljali čuvarkuću i peruniku, jer su ih štiti od groma. Stari su verovali da blizu kuće nikada ne treba saditi bagrem pošto je njegovo staro ime nerod.

Šljivu smo doneli iz postojbine Foto: Piksabej

Hrast

Simbol dugovečnosti je hrast lužnjak koji dominira gde god da se zasadi i to je najlepši ukras koji dvorište može da dobije. Hrast razvija lepu krošnju i daje “debeo” hlad.

Drvo hrasta i oraha treba da ima svaka bašta.

Orah

Plodovi oraha su deo svakog slavlja, od njega se pravi ulje i daje dobar hlad.

Breza

Sloveni su od breze pravili metle, a korom se lečili i palili je za Ivanjdan. Breza je najpouzdaniji pokazatelj da li je okruženje zagađeno i ne podnosi smog.

Kora breze je lekovita Foto: Piksabej

Pročitajte još: Pre nego što uzmite lopatu u šake, napravite PLAN

Lipa umiruje.

Lipa

Čaj od lipe umiruje, lipov ugalj prečišćava vodu i pčelama daje dobru pašu. Lipa se sadi sa strane, nikada iznad garniture za sedenje.

Vrba

Vrbovim grančicama se na Mladence, Lazarevu subotu i Cveti, udaraju deca rečima “rasti kao vrba”. Kora vrbe je lekovita, a ukoliko ste blizu vode - obavezno je zasadite.

Orah je deo slavlja Foto: Piksabej

Pročitajte još: Ruža je kraljica cveća, a od nje jednostavno možete napraviti SIRUP koji sprečava razne bolesti

Glog

Najmoćnije sredstvo protiv vampira i demona je glog. Od bobica se prave se džemovi, čaj, sok... Idealan je za živu ogradu, a prilikom sađenja treba dodati kreč u sadnu rupu.

Glog štiti, dren leči.

Dren

Zdrav kao dren - stara je poslovica. Prvi cveta u proleće, a plodove daje u jesen. Drenom se kuće kite za Đurđevdan jer je simbol zdravlja, a za Bogojavljenje se daje deci da pojedu drenov cvet da bi bili, otporna na bolesti.

Lipa umiruje Foto: A. M.
Domaćinska kuća ima jabuku i šljivu u vrtu.

Jabuka

Jabuka je omiljeno zimsko voće, a u proleće se ne jede pre Petrovdana. Nema svadbe bez jabuke. Domaća sorta petrovača ima bujno okruglo stablo i plod sazreva u julu i prava je šteta je posaditi je.

Pročitajte još: Na balkonu od pet kvadrata može da se dobije 10 kilograma POVRĆA

Šljiva

Šljivu su Srbi gajili i u postojbini i od tada se čuva požegača, najkvalitetnija sorta za sušenje, a pokožica sadrži najvalitetnija etarska ulja.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.