· · Komentara: 0
CIKLUS

Tokom ONIH DANA nemojte odmah pribegavati tabletama: Da uklonite bol postoji još NIZ NAČINA

Antibebi pilule piju žene koje se time štite od neželjene trudnoće, ali ove tabletice imaju mogu i da ublaže bolove koje muče samo lepši pol.

Depositphotos_30537943_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Kod skoro trećine mladih žena pilule za kontracepciju smanjuju menstrualne bolove koji, poznato je, mogu da traju po nekoliko dana, a najintenzivniji su u tinejdžerskom periodu. Istraživanje Univerziteta u Geteborgu, kojim su bile obuhvaćene ispitanice od 19 do 24 godine, pokazalo je da su pilule redukovale bol za najmanje jedan stepen na skali od jedan do deset.

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

Mala i korisna Foto: Depozitfoto

S obzirom na to da menstrualne bolove izazivaju hormoni prostaglandini koji dovode do kontrakcija materice, pretpostavlja se da pilule za kontracepciju sprečavaju proizvodnju ovih hormona, čime se olakšavaju grčevi. Ovo otkriće je, po njihovim rečima, veoma važno, jer polovina žena pati od menstrualnih bolova.

Džogiranje, šetnja i joga umanjuju menstrualne bolove, ali i topli oblozi.

Oni mogu da budu tupi, u stomaku ili leđima, i da prođu posle nekoliko sati, a mogu da budu i u vidu grčeva koji traju i više dana, praćeni povraćanjem i nesvesticom. Osim pilula, stručnjaci za izlazak iz ovog neprijatnog stanja savetuju plivanje, džogiranje, šetnje ili jogu, a kao prvu pomoć topli oblog na stomaku.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.