· · Komentara: 0
BICIKL

Upoznajte najveće evropske gradove bez guranja u javnom prevozu - vrlo lako i svima dostupno

Mnoge evropske gradove najbolje je upoznati uz pomoć dvotočkaša, jer se brže kreće, izbegavaju se gužve, ima dosta "parking" mesta i staze za bicikliste su lepo obeležene. Eko-frendli gradovi odavno podstiču svoje građane da četiri točka zamene sa - dva.

amsterdam-pixabay.jpg
Foto: Piksabej

Međutim, neke metropole su savršene za bicikliste, a neke imaju staze samo u parkovima. Iznajmljivanje bicikala je na mnogim mestima besplatno ili veoma povoljno, ali treba znati saobraćajna pravila, pa dovoljno je gledati šta rade lokalci.

Pročitajte još: U njima žive duhovi, a kolaju legende: Ovo je 5 najlepših dvoraca Evrope, a jedan se nalazi u SRBIJI

Lepše je na dva točka
Foto: Arhiva Novosti

1. Amsterdam, Holadija

Najpoznatiji biciklistički grad ima 800.000 dvotočkaša, a ravan teren omogućava da se opušteno razgleda centar sa građevinama iz 17. veka. Nije preporučljivo voziti u vreme špica od 8 do 9 ujutru i od 17 do 18 časova.

2. Kopenhgagen, Danska

Još 1880. godine stanovnici ovog grada su zaključili da su dva točka najbolji način prevoza, pa samo 20 odsto meštana ima auto! Kopenhagen, čak, ima i "super bicikl-autoput" od predgrađa do centra!

3. Sevilja, Španija

Verovali ili ne, ali Sevilja, za razliku od ostatka Španije, ima 70.000 biciklista, pa su centralni bulevari zatvoreni za automobile. Bicikl može da se iznajmi na mnogim mestima, a klima pogoduje dvotočkašima.

4. Berlin, Nemačka

Većina gradova ima staze
Foto: Piksabej

Nemačka prestonica nije mala, a bicikl omogućava turistima da je vidi sve što ga zanima i odmore u Tiergartenu. U dnevnom saobraćaju 13 odsto su biciklisti, a najpopularnija turistička ruta je "Vožnja duž Berlinskog zida"!

U Berlinu je najpopularnija biciklistička ruta duž Berlinskog zida.

5. Beč, Austrija

Austrijanci temeljno rade u korist biciklista, a kargo dvotočkaši razvoze poštu tokom čitave godine. Bicikli mogu da se iznajme na većini turističkih mesta i ostave na drugim.

6. Verona, Italija

Zaljubite se u zelenu Veronu - tako glasi slogan kojim gradske vlasti pokušavaju da ubede turiste i stanovnike da upoznaju centar, pešačku zonu i uživaju duž reke Adiđe. Isto važi i za Firencu i Bolonju, ali ne i veće gradove poput Rima i Milana.

Pročitajte još: Znate li zašto poštovaoci Dostojevskog kupe karanfil i izađu na trećoj stanici, kod manastira Aleksandar Nevski?

7. Strazbur, Francuska
U ovom gradu su 14 odsto stanovništva bajkeri. Centar je pretvoren u pešačku zonu, pa oni koji ne mogu mnogo da pešače treba da uzmu dvotočkaš. Ovde prolazi franko-nemačka biciklistička ruta duž Rona.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.