· · Коментара: 0
БИЦИКЛ

Упознајте највеће европске градове без гурања у јавном превозу - врло лако и свима доступно

Многе европске градове најбоље је упознати уз помоћ двоточкаша, јер се брже креће, избегавају се гужве, има доста "паркинг" места и стазе за бициклисте су лепо обележене. Еко-френдли градови одавно подстичу своје грађане да четири точка замене са - два.

amsterdam-pixabay.jpg
Фото: Пиксабеј

Међутим, неке метрополе су савршене за бициклисте, а неке имају стазе само у парковима. Изнајмљивање бицикала је на многим местима бесплатно или веома повољно, али треба знати саобраћајна правила, па довољно је гледати шта раде локалци.

Прочитајте још: У њима живе духови, а колају легенде: Ово је 5 најлепших двораца Европе, а један се налази у СРБИЈИ

Лепше је на два точка
Фото: Архива Новости

1. Амстердам, Холадија

Најпознатији бициклистички град има 800.000 двоточкаша, а раван терен омогућава да се опуштено разгледа центар са грађевинама из 17. века. Није препоручљиво возити у време шпица од 8 до 9 ујутру и од 17 до 18 часова.

2. Копенхгаген, Данска

Још 1880. године становници овог града су закључили да су два точка најбољи начин превоза, па само 20 одсто мештана има ауто! Копенхаген, чак, има и "супер бицикл-аутопут" од предграђа до центра!

3. Севиља, Шпанија

Веровали или не, али Севиља, за разлику од остатка Шпаније, има 70.000 бициклиста, па су централни булевари затворени за аутомобиле. Бицикл може да се изнајми на многим местима, а клима погодује двоточкашима.

4. Берлин, Немачка

Већина градова има стазе
Фото: Пиксабеј

Немачка престоница није мала, а бицикл омогућава туристима да је види све што га занима и одморе у Тиергартену. У дневном саобраћају 13 одсто су бициклисти, а најпопуларнија туристичка рута је "Вожња дуж Берлинског зида"!

У Берлину је најпопуларнија бициклистичка рута дуж Берлинског зида.

5. Беч, Аустрија

Аустријанци темељно раде у корист бициклиста, а карго двоточкаши развозе пошту током читаве године. Бицикли могу да се изнајме на већини туристичких места и оставе на другим.

6. Верона, Италија

Заљубите се у зелену Верону - тако гласи слоган којим градске власти покушавају да убеде туристе и становнике да упознају центар, пешачку зону и уживају дуж реке Адиђе. Исто важи и за Фиренцу и Болоњу, али не и веће градове попут Рима и Милана.

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

7. Стразбур, Француска
У овом граду су 14 одсто становништва бајкери. Центар је претворен у пешачку зону, па они који не могу много да пешаче треба да узму двоточкаш. Овде пролази франко-немачка бициклистичка рута дуж Рона.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.