· · Komentara: 0
PSIHOLOGIJA

U toku dana najbitniji su OVIH 15 MINUTA

"Otputujte" u dvorište ili na terasu i potrošite to vreme samo na sebe.

Depositphotos_165479092_xl-2015-5eda1795b5a48.jpg

Koliko puta niste uspeli da uradite vežbe za razgibavanje, popijete jutarnju kafu, pitate ukućane kako su, igrate se sa decom, meditirate u tišini, poslušate omiljenu pesmu...? Pretpostavljamo da vam se to dešava svakog dana.

Pročitajte još: Pilot, šahistkinja, glumica, rediteljka i teniserka: Ovo su ŽENE koje su ZADUŽILE SRBIJU! (FOTO)

Nešto od onoga što volite i što bi trebalo da uradite, sigurno ispadne sa liste urađenih, uz uvek isti izgovor - previše obaveza, premalo vremena. Paradoks je što se obično radi o nedostajućih svega 15 minuta za željene aktivnosti, razgovore ili potrebe. Mi smo ubeđeni da ih nemamo. Stručnjaci, međutim, tvrde drugačije i poručuju nam: "Svakog dana ustanite 15 minuta ranije nego što to uobičajeno činite"!

Svakog dana poklonite vreme samo sebi.

- To je vreme koje vam ništa neće oduzeti od sna, a dovoljno vam je da stignete na prevoz, spakujete sebi ručak, meditirate na poslu ili uživate u šoljici kafe - kaže Majkl Džonatan, psiholog sa Univerziteta Južna Karolina.

Nije lako, ali ako se naterate, uspećete da ovo uvrstite u redovnu naviku koja će vam svakodnevno biti od koristi. Ponekad će vam dobro doći da samo sedite u parku i slušate ptičice posle stresnog posla ili da probate haljinu koju merkate u prolazu, ali ne stižete od obaveza da je uzmete u ruke.

Stručnjaci tvrde da je ovo zaista pametna odluka koja može da popravi odnose u braku i porodici. Profesor dr Keti Hirš Pasek, autorka knjige "Ajnštajn nikada nije koristio kartice za učenje", savetuje da podesite tajmer na 15 minuta i to vreme iskoristite za igru sa decom.

Pročitajte još: NEVEROVATNO! Da li znate da nova zvezda INSTAGRAMA nije čovek, ni životinja, nego... (FOTO)

- Radite to kao nekad, kada ste vi bili mali - savetuje Keti.

Otputujte u svoje dvorište iza kuće da tražite puževe golaće i bube, napravite kućicu od ćebadi ili samo pogledajte svog mališana u oči i ispričajte mu neku lepu priču.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.