ČIKA BORA ide u planinu i bere bilje, a za svaku boljku ima LEK - Nama je otkrio svoje TAJNE
U selu Dučina, podno Kosmaja Borivoje Spirić (70), učitelj u penziji i predani ljubitelj prirode, ima pravu malu riznicu lekovitog bilja - sušeno korenje, trave, cvetove, i na sve strane se širi miris zdravlja.
Čika Bora, kako ga mnogi polaznici škole lekovitog bilja zovu, odlazi u planinu u berbu bilja, a po povratku dragocena iskustva deli nesebično. A ima travku za - svaku boljku.
Odnedavno je u novo osnovanom Turističkom udruženju “Zapisi Kosmaja”, koje će, kaže, okupiti sve one koji vole prirodu i njene darove.
Pročitajte još: Lekovita pečurka AGARIKUS topi kilograme i ubrazava metabolizam
Zimus je Bora vadio koren omana i napravio sirup koji čisti pluća i leči astmu i sinuse. Ovaj njegov eliksir pomogao je mnogima da zimu “preguraju” bez virusa.
Pohod na sremuš
- Svako može sebi da pomogne kad su ovakva oboljenja u pitanju - kaže Spirić. - Sirup se pravi tako što se omanji koren skuva u 4dl vode, kad se prohladi oljušti se i baci se kora, pa se koren vrati u vodu doda se šećer i još malo se ukuva. Bočica od 2dl može da izleči kašalj, sinuse i da pomogne izbacivanju šlajma. Sirup se može napraviti i ako se 300g mlevenog korena omana drvenom kašikom pomeša sa 1kg meda. Jede se natašte ujutru po jedna kašika.
Posle proslave rođendana sredinom marta, Borivoje odlazi u pohod na sremuš, izuzetno lekovitu biljku za regulisanje krvnog pritiska, šećera i masnoće u krvi.
- Najbolje je ujutru natašte uzimati 15 kapi kapi sremuša preventivno. Kad se steknu navika i disciplina, nema brige - savetuje Bora.
- Od bilja pravim prirodne začine koji nemaju aditive, a daju poseban ukus jelu. Začinska mešavina od koprive, vlašca, sremuša, majčine dušice, divljeg origana, divlje i ljute nane - čuva i miris i ukus hrane.
Pročitajte još: Prepoznaćete ga po DUŽINI: Jede se sirov i iseckan, a pun je vitamina C, kalcijuma i gvožđa
Borivoje nikada nije bio bolestan, a jednom godišnje se kontroliše kod svog lekara, više po nagovoru supruge. Jede sve po malo, nikada ne preteruje i naglašava važnost doručka.
- Ovo je ljoskovac, poznat kao pogančeva trava, kineski lampiončić - narandžasti plod unutar otrovne ljuske. Plod je lekovit, liči na mali paradajz i od njega se pravi slatko. Inače, plod povoljno deluje na zglobove.
Blizu kuće Bora može da nađe oman, vranilovu travu, ivanjsko cveće, hajdučku travu, zdravac, plućnjak, matičnjak.
- Nikla je i kičica, gorka trava koja leči sve tegobe unutrašnjih organa, pankreas, jetru, stomak, želudac - kaže Bora. - Od divljeg origana u maslinovom ulju pravim melem koji pomaže kod opekotina, ujeda rana, krasta, protiv bakterija u želucu. Takvo ulje veoma je skupo, a lako se pravi: biljka se isecka, potopi u maslinovo ulje i stoji 15 dana. Procedi se i pakuje u malim flašama.
Pročitajte još: Leči grlo i zubobolju, rasteruje viruse, pročitajte DEVET ruskih recepta od VOTKE
Pomogao je mnogima, a sećam se čoveka kome je jednim mazanjem skinuo kraste sa glave.
Za prve prolećne dane Bora preporučuje čorbu ili čaj od koprive i kapi od sremuša, kojima je komšija regulisao šećer u krvi.