· · Komentara: 0
DORUČAK

Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)

U Srbiji se od ove pseudožitarice prave pite i palačinke, a u Rusiji se jede kao prilog jelima ili jutarnja kaša, jer dugo daje osećaj sitosti

HeljdaKasa.jpg
Foto: A. M.

Dobro je poznato da su kaše najbolji način da se počne dan, jer su zasitne i čine da čovek dugo ne oseća glad. Takođe, kaše se prave od žitarica koje su odlične za stomak.

Pročitajte još: Jak doručak doprinosi smanjenju kilograma, ali to nisu jedine blagodeti ovog pravila

Posle kuvanja ova količina heljde će se udvostručiti
Foto: A. M.

Heljda je popularna među vegetarijancima, ali i onima koji poste, jer može da zameni meso. Ova pseudožitarica je i lek, jer su mnoge studije pokazale da je odlična kao preventiva i u borbi protiv karicinoma.

U Rusiji je zovu grečka i jedu je kao prolog mesu, dok je u Srbiji poznata samo u obliku brašna od kojeg se prave palačinke, pite i ostala testa. Heljda je neutralnog ukusa pa može da se kombinuje sa slanim i slatkim.

Recept za kašu

Šolja heljde je dovoljna za jednu osobu. Heljda se uveče polije vodom i ostavi tokom noći.

Ujutru voda može da se procedi, prelije toplom vodom i stavi na ringlu da proključa. Heljda će brzo provriti i treba voditi računa da ne iskipi, pa je najbolje otklopiti. Ovo je naročito važno jer će omotač zrna ispustiti lepljivu tečnost i tokom kuvanja će se stvoriti pena. Kada provri i smanji se jačina na ringli, jer heljda treba da se kuva još oko pet minuta, kašikom može da se pokupi pena koju je stvorila.

Kada heljda nabubri duplo - znači da je gotova.
Heljda sa pečurkama
Jednu čašu heljde prelijte sa dve čaše vode. Kuvajte na slaboj vatri oko deset min, dok voda ne ispari. Iseckajte crni luk i šampinjone i ispržite ih u maslinovom ulju. Pomešajte pržene pečurke sa kuvanom heljdom, dodajte so, biber i druge začine po vašem ukusu.

Kada heljda nabubri duplo od svoje veličine znači da je skuvana. Skine se sa ringle, iscedi i opere.

Heljda može da se posoli, pomeša sa kašikom butera ili da se doda seckana banana ili jabuka. Tokom kuvanja može da se ubaci i šaka zrna suvog grožđa. Pošto je neutralnog ukusa može da se jede kao slatka ili slana.

Pročitajte još: Nije isto imate li 20 ili 60: Pročitajte JELOVNIK koji odgovara vašim godinama

Skuvana heljda može da se iskoristi za nekoliko jela, kao punjenje, prilog jelima, dodatak salatama ili za ćevapčiće.

 

Šaran sa heljdom

Očistite šarana i izvadite utrobu. Pospite ribu solju i uljem pa ostavite deset minuta da odstoji. Zatim je napunite iznutra kuvanom heljdom i zakačite krajeve grančicama ruzmarina. Umotajte ribu u aluminijumsku foliju, stavite u rernu i pecite jedan sat na 180 stepeni Celzijusovih.

Ćevapi od heljde

Sitno narendajte krompir pa ga dobro iscedite. Pomešajte rendani krompir sa kuvanom heljdom, dodajte so i biber. Izgnječite smesu štapnim mikserom. Napravite od dobijene mase male ćevapčiće i ispržite ih u ulju.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.