· · Komentara: 0
LEK IZ PRIRODE

Pod stalnim ste STRESOM i niste čuli za čaj od VALERIJANE? Vreme je da se upoznate sa njegovim blagodetima

Biljka valerijana od davnina je poznata kao efikasan lek za smirenje i za lečenje nervnih oboljenja i poremećaja, ali i brojnih drugih teškoća sa kojima se svakodnevno susrećemo

valerijana.jpg

Najbolja antistres terapija se zasniva na prirodnim sastojcima. Iako se stres smatra savremenom bolešću, on nije bio nepoznat našim precima. Umesto sedativa mogli biste da isprobate "biljnu alternativu", za koju travari tvrde da deluje.

Pročitajte još: Biljka OČAJNICA pomaže kod lečenja NEPLODNOSTI kod žena, a ovo su RECEPTI

Biljka valerijana od davnina je popularna kao efikasan lek za smirenje i za lečenje nervnih oboljenja i poremećaja. O značaju ove biljke i njenom umirujućem dejstvu govori i saznanje da su se još tokom Prvog i Drugog svetskog rata koristile tinkture valerijane za lečenje vojnika koji su doživeli traume.


Foto: Pixabay

Lekovita svojstva čaja od valerijane

Čaj od valerijane uspešno se koristi kod svih nervnih bolesti, pravi se od korena i dobro se pokazao kod mnogih stanja u ljudskom organizmu.

Pročitajte još: U carskoj Rusiji važio je za IZUZETAN LEK, a izlečio je Čehova i Tolstoja - sada ga možete spremiti sami kod kuće

Ovaj napitak pomaže kod nemirnog sna, pomaže da se smirite i samim tim imate trajniji i kvalitetniji san. Takođe, koristi se i kao prirodni sedativ koji smanjuje anksioznost i ostale psihičke probleme.

Čaj od valerijane sprečava stomačne grčeve i umiruje sistem za varenje. Odličan je kao dodatak u terapiji za epilepsiju, a pokazao se i kao odličan u lečenju migrena.

Foto: Depositosphotos

Pomaže u ublažavanju menstrualnih bolova, ali i u smanjivanju krvnog pritiska i sprečava pojavu tumora.

Pročitajte još: Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća

Čaj od valerijane

Valerijana je jedna od najpoznatijih biljaka u za borbu protiv napetosti i nervoze. Široko se primenjuje u fitoterapiji za zdravlje centralnog nervnog sistema. Čaj za smirenje od valerijane smanjuje psihosomatske pojave kao što su spazam, lupanje srca, povraćanje, nesanica. 

Pročitajte još: Ova biljka raste kao KOROV, a čaj od nje vam može mesečno uštedeti i do 4.000 DINARA!

Čaj za smirenje pravi tako što se pomeša po kašičica korena valerijane i biljkepasiflore i prelije sa litar vode. Najbolje je to uraditi ujutru. Ostaviti napitak nek odstoji do predveče. Zatim procediti i popiti 2 šolje ovog čaja dok ne odete na spavanje.

Sa obzirom na to da valerijana nije prijatnog mirisa, čaj možete praviti u kombinaciji sa drugim aromatičnim biljkama, koje ne bi trebalo da imaju sedativno dejstvo, jer je valerijana po sebi jak sedativ. Najbolje je kombinovati je sa slabijim biljkama kao što su kamilica, nana, melisa, hmelj.

Pročitajte još: Ovaj napitak ruskih careva MORA da prođe kroz planine, pustinje i stepu, a PROČITAJTE i zašto

Konzumiranje čaja u velikim količinama nije preporučljivo jer se mogu pojaviti određeni neželjeni efekti poput glavobolje, mučnine i uznemirenosti. Nakon tri nedelje upotrebe valerijane najbolje je napraviti pauzu. 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.