· · Komentara: 0
ZARAZNE BOLESTI

Korona se nije ni završila, stiže NOVO UPOZORENJE: Vreba nas LEGIONARSKA BOLEST!

Nismo se još izvukli ni iz pandemije izazvane virusom korona, a već stiže novo upozorenje Svetske zdravstvene organizacije, da vreba opasnost od pojave legionarske bolesti.

Depositphotos_99136256_xl-2015.jpg
Izuzetno opasna bolest Foto: Depozitfoto

Iznenadno i brzo zatvoreni sistemi za vodu unutar kompanija, škola, fabrika, vladinih zgrada i drugih javnih institucija postali su idealna mesta za razvoj brojnih mikroorganizama. Legionarska bolest privlači najveću pažnju, jer poput kovida 19 napada pluća.

Pročitajte još: Postoji rešenje za STRIJE: Potrebne su vam namirnice koje već imate u KUHINJI

Dr Goran Belojević Foto: Privatna arhiva

Centralizovani sistemi za hlađenje, ventilaciju i kondicioniranje vazduha su razmatrani u slučajevima kovid-epidemija na velikim kruzerima, ali ovi sistemi mogu biti put prenosa i izazivača tuberkuloze, malih boginja, ovčijih boginja i gripa. Za ovaj sistem prenosa vezana je i legioneloza, bakterijska infekcija koja dovodi do pneumonije.

Hidromasažne kade, fontane, sistemi za prskanje vode, rashladni tornjevi...
Nije samo klima izvor opasnosti Foto: Depozit

- Ovi sistemi su, možda, najdirektnije u kontaktu sa ljudima, ali opasnost dolazi i od hidromasažnih kada, fontana, sistema za prskanje vode i brojnih rashladnih tornjeva koji se nalaze na poslovnim i drugim zgradama - kaže profesor dr Goran Belojević, iz Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Svi sistemi koji su zatvoreni tri meseca su idealno mesto za viruse.

Ako se u dužem periodu ovi sistemi ne koriste stvaraju se idealni uslovi da se u ustajaloj vodi stvori biofilm od ameba, bakterija i virusa. Zbog vanrednog stanja takav slučaj je i u Srbiji.

- Ukoliko sostem nije očišćen, ništa nemojte da dirate, već se usmerite na prirodnu ventilaciju gde god postoje uslovi za nju - ističe dr Belojević.

Pravilno ispiranje
Svaka komercijalna zgrada prazna duže od tri nedelje predstavlja rizik za izbijanje legionarske bolesti. Osim ako vodovodne cevi nisu pravilno isprane (hlornim preparatima pola sata). Ukoliko se sistemi uključe bez detaljnog čišćenja, došlo bi do širenja bakterija i mikroorganizama.
Najefikasnija je promajna ventilacija.

Takođe, mogu da se koriste i ventilacioni načini koji isključivo koriste spoljni vazduh. Najefikasnija je promajna ventilacija, otvaranje prozora i vrata na nekoliko minuta. Na ovaj način se koncentracija fizičkih, hemijskih i bioloških polutanata, bakterija i virusa, smanjuje u znatjnoj meri.

Pročitajte još: PRONAĐEN LEK protiv korone? Pacijenti nakon četiri dana OZDRAVILI!

Dokle god traje epidemija kovida 19, u zatvorenim prostorijama sa centralizovanim sistemom za grejanje, ventilaciju i kondicioniranje vazduha, obavezno i neprekidno treba nositi zaštitnu masku.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.