· · Komentara: 0
DAR PRIRODE

Jeste li čuli za krkovinu? Raste pored reke i može čoveku zauvek da reguliše PROBAVU

Mnogi uzimaju klasične lekove da bi olakšali tegobe zbog opstipacije, a u prirodi se nalazi lakši način da probavni trakt uvek radi kao sat

KORA-KRUSINE-depositphotos_22372359-stock-photo-buckthorn-herb.jpg
Foto: Depositphoto

Izuzetno lekovita biljka krušina, u narodu poznata i kao krkovina, pasja leska ili pasje grožđe može da se pronađe pored reka i u šumama sa dosta vlage.

Pročitajte još: SVE TAJNE DIVLJE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite

U lekovite svrhe koristi se samo kora tamnosive boje sa prepoznatljivim belim, poprečnim linijama. Kora sadrži tanin, gorke materije, šećer, masti, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona. Izuzetno je korisna za hronični zatvor, nadutost, pritisak i bol u crevima, a uz to narodna medicina je preporučuje za slabo pamćenja, pritisak u glavi, bol u očima, vodenu bolest. Blagotvorno deluje i na žuč i sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Recept
Napravite čajnu mešavinu od 20 gr suve kore krušine i po 20 grama ploda pasdrena, slatkog korena, rizoma pirevine i plodova sene. Odvojite dve kašike i kuvajte 15 minuta u pola litra vode, ostavite preko noći, proocedite, zasladiti sa četiri kašike marmelade od šljiva i podeliti u dve doze. Prvu popiti ujutru, a drugu uveče, posle jela.

Izuzetno je korisna za hronični zatvor, nadutost i bol u crevima, a preporučuje se i za slabo pamćenja, pritisak u glavi, bol u očima.

Pored čišćenja creva, od krušine se pripremaju čajevi kao i obloge posebno za bolne hemoroide, bol u predelu srca uzrokovan nagomilavanjem vazduha u želucu ili crevima, izostale menstruacije.

Pročitajte još: Na Staroj planini raste biljka koju MORA da ima svaka kuća

Lekovita kora skida se sa mladih stabala i debljih grana krajem zime i početkom proleća, pre nego što krušina olista i odmah se suši. Iseku se vrpce dugačke oko 30 santimetara i odmah se oko sat vremena zagrevaju na 110 stepeni, a potom se suše na promaji godinu dana.

Upozorenje:

Čaj od krušine ne sme da se pije tokom trudnoće i dojenja, niti sme da se daje deci mlađoj od 12 godina. Krušina je lekovita ali je i otrovna biljka i treba voditi računa o doziranju, jer veće količine mogu da izazovu povraćanje, pa čak i teže trovanje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.