· · Коментара: 0
Непролазно

Погледајте какве везе имају творови, тајанствени Ђорђо и "ђулија" (ФОТО/ВИДЕО)

"Алфа Ромео" је 24. јуна прославио 110 година од оснивања са новим моделом легендарног аутомобила

1592997655_djulija-tz-1965.jpg
"Ђулија ТЗ1965. (Фото":Алфа Ромео")

Компанија "Алфа Ромео" је 24. јуна прославила 110 година од оснивања поносно се присећајући блиставе историје која је оставила неизбрисив траг. Са посебним пијететом сећају се у овој компанији људи и модела које су "Алфу" учинили једним од најпрепознатљивијих брендова у свету аутомобилизма. Посебан акценат је стављен и на два најновија бисера "ђулију"

Први модел са именом "ђулија" направљен је 1962. године. Дизајнер је био Ђузепе Скамат,и а аутомобил је имао "кодно има" "тип 105". "Алфа Ромео" је био први произвођач који је у лаку шасију уграђивао снажне моторе што је било неодољив мамац за купце тога доба.

"Ђулија 1600 спринт специјале 1066." (Фото:"Алфа")

Овај модел се производио до 1978. године. Истовремено са седан верзијом представљени су и модели "ђулија спринт", "спајдер", "специјале".

Овај аутомобил имао је веома много успеха и на аутомобилским надметањима и некако је било логично да када "Алфа" буде обнављала производњу свог "тркача" поново врати име "ђулија".
Тако се 2015. појавила "алфа ромео ђулија" која је нешто касније добила и своју СУВ "верзију" модел "стелвио" који еј намах освојио срца купаца заљубљених у теренска возила.

Прочитајте још:Да ли знате који ауто Џереми Кларксон сматра НАЈЛЕПШИМ свих времена?(ФОТО/ВИДЕО)

Повратак легенде је 2012. иницирао тадашњи хенерални директор "Фијат групације" Серђо Маркионе. Али,је све рађено у великој тајности. Једино што се "чуло" у комапнији је било име "Ђорђо"! После пар месеци сазнало се, опет незванично, да је то име за нову платформу на којој ће се правити будући модели "Алфе". Име је процурело у јавност али нико није знао ко је "Ђорђо" по коме је пројекат-платформа добила име. Романтичари су веровали да ово име одаје почаст Тацију Ђорђо Нуволарију. Други су пак сматрали да је то лични избор Маркијонеа. Тајна никада није откривена. Испало је да ће "Ђорђо" имати задњи погон и на сва четири точка, а његови циљеви били су шокантно амбициозни.


Компанија је уложила огромна средства у платформу и погон Касино, за производњу нових модела. А од планера и дизајнера који су ангажовани да оставе стара правила и навике, тражила је да почну да размишљају изван оквира и да "верују, сањају и стварају".

"Ђорђо" тимови су се изоловали од остатка компаније како би се фокусирали искључиво на нову платформу. Корпоративни жаргон измислио је надимак за њих, који су они с поносом усвојили "творови" ("скункс"). Да бисмо објаснили овај надимак и његово порекло, морамо да се осврено на период пре седамдесет година. Кларенс Лерд Кели Џонсон, чувени инжењер није имао прилику да креира за "Алфа Ромео", али је као инжењер ваздухопловства у компанији "Локид Мартин" 1943. године добио задатак да за само шест месеци развије (од нуле) борбени авион који је у стању да промени ситуацију на небу Другог светског рата. То је био немогуц́ изазов али га је он прихватио, под условом да му се одобри "карт бланш" у организацији и извођењу пројекта. Неддељу дана пре рока, "закључани тим" је представио "КСП-80 шутинг стар", први амерички млазни борбени авион. Џонсонов тим су звали "творови" (скунк wоркс).

"Стелвио" и "ђулија" 2020. (Фото:"Алфа Ромео")

И тако, између себе и за остатак компаније, "Ђорђо" радне групе постале су творови". И они су кренули од нуле вођени само маштом и знањем.

На дан компаније 24. јуна 2015. у Музеју Алфа Ромеа у Арезеу, Андреа Ботичели је уз "Несун Дорму" представио нову "ђулију".

Прочитајте још:Ферари 125 С" је вероватно најскупљи аутомобил на свету (Фото/Видео)

О каквом се мајсторству на точковима ради, доказала је и на најстрађнијој, најзахтевнијој стази на свету, чувеном "зеленом паклу" на Нирбургрингу где је с лакоћом, оборила рекорд стазе...

"Алфа Ромео" са искуством од 110 година наставља да прави кола која су кројена са једним циљем - да возач у њима ужива.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.