· · Коментара: 0
ПЛАНИРАЊЕ

Ова путовања треба планирати ГОДИНУ ДАНА унапред, зато АТЛАС у руке и почните!

Путовање до Ускршњих острва, Галапагоса, Патагоније или Мачу Пикчуа мора да се детаљно испланира, а број туриста је ограничен. За далека путовања важније је направити план него набавити новац.

rapanui.jpg
Фото: Пиксабу

Да би се попели на Мачу Пикчу или ушли у Кеопсову пирамиду треба резервисати место. И не само тамо, замнога одредишта је од новца важнији добар план и резервација по годину дана унапред,.

Прочитајте још: Нове технологије мењају начин путовања: Ништа неће бити исто, а у СВЕМИР ће моћи свако од нас

Туристи је угрожавају Фото: Пиксабу

Путовање до "пупка света" или Рапа Нуиа Слободан Мићић, наш најпознатији светски путник, планирао је читавих годину дана. До мајушног острва у сред Тихог океана стиже на којем се налазе чувене камене фигуре "мауи" се авионом из Чилеа, а број места је ограничен. И не само до Ускршњих острва, тешко се стиже и до камених острва Галапагоса, јер је број туриста ограничен, пошто власти Еквадора мисле да угрожавају еко-систем.

Мачу Пикчу је ограничио број туриста на 6.000.

Да би се стигло до Мачу Пикчуа треба место обезбедити на време улазницу, јер је дозвољено да се највише 6.000 људи попне на 2.300 метара, до овог највишег града на свету. Ако је за утеху у Кеопсову пирамиду у Каиру дневно може да уђе само 100 људи.

Лепота од које застаје дах Фото: Пиксабу
Бутан наплаћује улазну визу 200, а Непал дозволу за Мон Еверест 11.000 долара.

И путовање у Аргентину, односно Патагонију треба планирати годину дана унапред. Из Аргентине се једино може стићи и до Арктика. Међутим, брод прима само 500 путника, али то не значи ни да ће се сви ногом ступити на најјужнији континент, јер је и ту број ограничен и резервише се унапред! Сезона траје само три месеца.

Резервише се место Фото: Пиксабу
Арктик дневно види само 500 туриста.

На Аљасци и Гренланду је, такође, ограничен број туриста, а фјордови Норвешке су толико популарни да и то крстарење треба резервисати месецима унапред. Само двадесетак гостију прима и руски ледоломац који два пута годишње, у августу вози до Северног пола, а крстарење кошта око 20.000 долара.

Неће ни сви они који слете на аеродром Кампала видети гориле у бамбусовим шумама Уганде. Напротив, под звездама ће спавати и са горилама се дружити само они који резервишу путовање годину дана унапред. И Боцвана прима ограничен број туриста који желе да иду на сафари и спавају у луксузним лоџевима саване, а листа је изузетно дугачка.

Гориле Уганде могу да се виде ако се резервише путовање годину дана унапред.
Путовање живота Фото: Пиксабу

Куповина карата за најпожељније туристичке атракције одавно је постала нормална. Карте за Бечки концерт 1. јануара купују се за наредну годину чим се концерт заврши. Многи су у Милану остали "кратких рукава", јер је манастир Санта Марија дела Грације продао улазнице за Да Винчијеву "Тајну вечеру" месецима унапред.

И лепа села на северу Италије Чинкве тере су ограничиле број туриста, наплаћују улаз и увеле обавезну вожњу возом.

Прочитајте још: Овогодишње летовање ће, можда, бити СТЕЈКЕЈШН, а да ли знате шта је то?

Најлепше и најдуже путовање је вожња Транс-сибирском железницом, а ттраје од седам до десет дана, у зависности да ли се путује до Владивостока или Пекинга. Пошто карта може да се купи само на шалтеру железничких станица Русије и путовање толико траје - детаљно планирање овог путовања је апсолутно најважније.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.