· · Коментара: 0
Посао

Због короне једно занимање прети да НЕСТАНЕ, а многи људи у Србији се баш њиме баве

Блогери, травел инфлуенсери, инстаграм звезде и дигитални номади већ неколико месеци објављују старе слике, јер ником више нису потребни

Influenserke.jpg
Фото: Пиxабеy

Туризам и угоститељство су међу индустријама које корона највише погађа и многи послови су угрожени. Али, многи верују да ће хотелијери, ресторатери и власници агенција поново стати на ноге, док се сви слажу да је "измишљеним" професијама - одзвонило.

Прочитајте још: Срби их обожавају, а имена им почињу на слово С: Проведите летовање на неком од ових ПЕТ острва и видећете шта је рај

Многе необразоване, али лепе девојке које воле да се сликају пронашле су одличан извор прихода - за лајкове добијају новац. И не само то! Годинама су путовале потпуно бесплатно, уживале у најбољим хотелима, пиле шампањац и једино што су требале да раде је да се сликају.

Путују у сећањима
Фото: Пиксабеј

Наиме, већ су добро познате успешне приче многих хотела који су угостили инфлуенсере после чијих фотографија им је кренуо посао. Убрзо су их и државне туристичке организације звале и ангажовале, док су упоредо сви престали да плаћају огласе.

После неколико афера сви траже микро-инфлуенсере са највише 5.000 пратилаца.

- После неколико афера на којима су инфлуенсери "дотеривали" фотографије и скандала да су куповали пратиоце, многи су престали да их ангажују - каже Јелена Станковић, портпарол Туристичке организације Београда.

Добро је познат скандал са чувеном Лианом, који прати два милиона људи, а која је додавала ласте на фотографију испред Таџ Махала. На крају се испоставило да никада није ни била у Индији. Још горе је прошао Бали где су инфлуенсери са огледалом правили магичне слике са "вратима раја", а туристи су масовно почели да пишу да је то превара и лаж.

- У последњих годину дана макро-инфлуенсери више нису занимљиви и сви тражимо микро-инфлуенсере са око 5.000 пратилаца, јер њима људи верују и њихови постови имају велики одзив - истиче Станковићева.

Убуде на Балију промовисали су инфлуенсери Фото: Пиксабеј

Вирус "корона" је само убрзао пропаст инфлуенсера, јер је кретање забрањено свима, па и њима. Они већ два месеца објављују старе фотографије, али је интересовање људи окренуто здрављу. Они сами, да би могли да финансирају свој начин живота, у великој мери се ослањају на спонзорства и партнерства. Инфлуенсери су за неколико фотографија месечно зађивали и по 5.000 евра, а поред новца добијали су бесплатна путовања, гардеробу, козметику, вечере и слично. Прилив новца је престао, јер су велике компаније зауставиле све кампање.

Компаније су им отказале сва спонзорства.

Криза је почела још у децембру, али су у фебруару сви отказали путовања и кампање. Инфлуенсерима су отказали сва путовања уплашени да се не разболе на дестинацији.

Прочитајте још: Јесте ли чули за УБУД ВИЛЕ? Дан у њима кошта 1.000 евра, а понуда је невероватна (Фото/Видео)

И они који имају могућност да још увек путују, из страха од нових затварања граница и увођења карантина, нигде не иду. Они сада објављују корисне савете за путовања, али уколико се обистине предвиђања да ће читаве ове године бити ограничена кретања - они ће остати без посла.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.