· · Коментара: 0
КОЖНА ОБОЉЕЊА

Ако ПАС често лиже ШАПУ обавезно проверите, јер разлог може бити ЗАБРИЊАВАЈУЋ

Власници паса понекад виде да њихов љубимац лиже своје шапе. Нормално је ако то чини с времена на време због сређивања длаке, након шетње јер су му шапе упрљане, после јела и у другим ситуацијама. Али, можда је и психичко обољење.

Depositphotos_53773945_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Међутим, дешава се да пас учестало или чак непрестано лиже шапе, па длака на њима због пљувачке, посебно између прстију, промени боју, што се најлакше примети код паса беле длаке.

Прочтиајте још: Пси врло лако могу да пренесу заразу на власника, јер можда имају ЗООНОЗУ

Разлози интензивног лизања шапа су разнолики, али директан повод оваквом понашању је нелагода коју пас осећа на шапама, било да је то свраб, пецкање, бол или други тип иритације. Ако пас почне са овим чином нагло, прво пада на памет да је можда повредио шапу, посекао се, згазио у нешто што је изиритирало кожу или можда нагазио на нешто што се заболо у шапу.

И мали пси се повреде
Фото: Депозитфото

Повреда?

У овом случају власник треба детаљно да прегледа шапе, мало помало размичући длаку, да нешто не би промакло, као и подручје између прстију и у бази нокта.

Прегледајте шапе и пре одлска код ветеринара.

Ово треба урадити чак и ако се планира посета ветеринару, јер ће пас радије пустити власника да му прегледа шапе, код куће и у опуштеној атмосфери, него ветеринару, на столу у амбуланти. Ако власник утврди где се налази повреда или било каква промена, то ће помоћи и псу и ветеринару да посета амбуланти и интервенција буду краће, ефикасније и мање стресне.

Прочитајте још: Масовно позајмиљивали ПСЕ током вируса корона, а сад градске службе СТРАХУЈУ од једног

Инфекција?

Црвенило међу прстима, на јастучићима, влажна и улепљена длака и њено опадање могу бити знаци инфекције, пе је у овом случају обавезна посета ветеринару. Некад се међу прстима може закачити и крпељ, па уколико нисте сигурни да га можете сами извадити, препустите то стручњаку. Такође, ако је ово случај, побољшајте заштиту против ектопаразита.

Попино прасе
На шапама се могу јавити и израслине и отоци различитог порекла, али се најчешће јављају кад попино прасе пробије кожу и забоде се у ткиво. Попино прасе мора се обавезно извадити. Некада након неколико дана превијања шапе, рана сазрева, створи се апсцес у ком се лако проналази страно тело, али у неким случајевима тешко га је пронаћи, па се мора обавити хируршка интервенција.

Алергија?

Неретко алергије могу изазвати свраб који се често јавља баш на шапама и не да мира псима. Пас због свраба лиже и грицка шапе и на тај начин ствара повреде на већ изиритираној кожи, што може довести до секундарне бактеријске инфекције. Зато, уколико се инфекције и промене на кожи јављају често и праћене су сврабом, треба посумњати на постојање неке алергије.

Уколико је пас старији од деценије можда је тумор...

Тумор?

Постоје различити тумори који могу захватити шапе, а најчешће се јављају код паса који су старији од 10 година. Долази до отока прста или јастучета и до последичног шепања. Дијагноза се поставља на основу рендгенских снимака, цитологијом, а потврђује биопсијом.

Прочитајте још: Пас вам је омиљена животиња? Ево шта то значи

Поремећаји психе пса могу довести до обољења. Пси као и људи могу имати психичке поремећаје, па и овај доводи до учесталог и појачаног лизања шапа, које најчешће почиње због досаде или фрустрације, а касније постаје потреба пса. Лизањем пас скида длаку, константно повређује кожу, која је на погођеним местима црвена и задебљала и подложна инфекцијама.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.