· · Коментара: 0
ПРАВОСЛАВНИ ОБИЧАЈИ

Данас је ИВАЊДАН! Девојке, узимите ЖИТО у руке и до ПЕТРОВДАНА ћете знати када ћете се УДАТИ

На овај хришћански празник, верници Српске Православне Цркве прослављају рођење светог Јована Крститеља једног од највећих светаца

1594071019_Ivanjdan.jpg
Фото: Depositphotos

Рођење светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у народу празник познатији под називом Ивањдан један је од највећих хришћанских празника који се обележава 7. јула по грегоријанском, односно 24. јуна по јулијанском календару. Срби и сви православни верници за овај дан везују велики број обичаја и народних веровања.

Прочитајте још: "Ни по коју цену га не откопавати! Чекати даља упутства!" - Мистерија ЗАВЕТНОГ КОВЧЕГА (ВИДЕО)

Данашњи празник највећи је уочи Петровдана, а пада у сред Петровданског поста па се данас пости на уљу. 


Фото: Depositphotos

Син Пресвете Деве Марије
Шест месеци пре свога јављања у Назарету Пресветој Деви Марији, архангел Гаврил јавио се првосвештенику Захарију уЈерусалиму. Архангел је објавио чудесно зачеће бездетне старице. Захарије не поверова одмах речима архангела и зато му се језик веза немилом, и остаде нем све до осмог дана по рођењу Јовановом. У тај дан скупише се сродници Захаријини и Јелисаветини ради обрезања младенца и ради надевања имена. Па када упиташе оца, какво би име он желео дати сину, он, будући нем, написа, на дашчици: Јован. И у том часу одреши му се језик, и он поче говорити.

Овај празник обележава се поводом крштења када је Свети Јован у реци Јордан крстио и дао благослов Исусу Христу. Тако је у народу Свети Јован  остао познат као Јован Крститељ, једна од највећих слава Српског народа која се обележава у јануару.

Прочитајте још: Остају разроки, деца се рађају као НАКАЗЕ: Ко откине листић са ове ЈАБУКЕ у Србији доживи НЕСРЕЋУ (ФОТО)

У нашем народу за овај празник везује се много народних веровања која су повезана са Ивањданом и  већина потиче још из претхришћанских времена.

Верује се да младе девојке ноћ уочи Ивањдана треба да оду на ливаде, упале ватру и беру цвеће и травке од којих ће уплести венац. Док то чине, треба да певају песме: „Ја посејо лан, баш на Ивандан, карала ме, карала Иванова мајка“ или „Иванско цвеће, петровско, зеченим пољем цветало; Иван је цвеће набрао, мајци у крило метао, а мајка с крила на земљу“.

Прочитајте још: "Сине, она је умрла пре 7 година": Повезао девојку до центра Неготина, сутрадан сазнао БОЛНУ ИСТИНУ


Фото: Depositphotos

Венци од ивањског цвећа треба на данашњи дан да се ствае на врата кућа. Ту треба да остану преко целе године. Девојке кроз тај венац треба да гледају рађање сунца да би биле румене као оно.

Убрано биље се чува као лек против великог броја болести, како би се укућани спасили од болести. Пред крај дана, у многим селима Србије се и данас пале велике ватре око којих се игра и пева уз поменуте песме.

Прочитајте још: Свети КЛИН из Христове руке и данас ЛЕЧИ БОЛЕСНЕ

У Шумадији и у виноградарским крајевима се на овај дан ништа не ради. Верује се да виногради најбоље расту и до седам дана после Ивањдана јер их чува Свети Јован.

Девојке које нису удате на овај дан треба да посаде у саксији мало жита. На Петровдан, 12. јуна треба да погледају да ли је никло. Ако су клице као прстенови, ове јесени ће се сигурно удати.

У народу постоји обичај да се људи на Ивањдан братиме и куме „по Богу и светоме Јовану“.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.