· · Коментара: 0
НАПРАВИТЕ САМИ

Уместо лека попијте ПРИРОДНИ АСПИРИН, а можете лако да га направите САМИ

Бела врба је у народној медицини најбољи лек за реуматска обољења, јер салицилна киселина коју садржи кора умирује упале.

depositphotos_26466325-stock-photo-willow-bark-medical.jpg
Фото: Депозитфото

Ова биљка често се назива и природни аспирин, а први дани пролећа најбоље су време да се кора скине с дрвећа јер у то време има највише лековитих супстанци. Чај и тинктура од коре ублажавају главобољу, помажу код тегоба дисајних органа, јачају срце и добра су превентива код инфаркта.

Прочитајте још: Препознаћете га по ДУЖИНИ: Једе се сиров и исецкан, а пун је витамина Ц, калцијума и гвожђа

Поред тога, чисте крв и подстичу функцију бубрега, а мушкарце штите од рака простате. И тинктура и чај су добра заштита од настанка крвних угрушака, инфаркта и можданог удара. Превентивно, чувају здравље зглобова на “дуге стазе”.

Најбоље су гране старе две године Фото: Депозит

Ови еликсири се лако припремају, а важно је само одабрати прави врбу: најбоље је скидати кору с грана које су старе од две до три године, јер имају највише лековитих супстанци.

Важно је одабрати праву грану и свежу кору.

Кора се огули са гране, исече се на комадиће, па тек кад се добро осуши може да се користи. Укус коре је горак, па ни тинктура није посебног укуса, али је - делотворна. Иако су веома лековити ови еликсири се не препоручују трудницама, онима који су алергични на "аспирин", користе антикоагулансе или имају гастритис.

Прочитајте још: "Чини да леукемија буде блажа од обичног грипа": Чему све прибегавају пацијенти оболели од рака

Тинктура

У стаклену флашу од литре ставити пет кашика суве коре врбе, па прелити комовом ракијом или вотком, важно је да буде алкохол од 70 процената. Флашу добро затворити, па оставити на хладном и тамном месту 21 дан. За то време повремено протрести флашу, да се садржај добро сједини. Након три седмице процедити, па пити по једну кашичицу тинктуре размућене у децилитар хладне воде сваког јутра пола сата пре доручка. Умирује реуматски бол.

Прочитајте још: Уколико имате проблем са бубрезима, КОПРИВА је решење! Свима је доступна, а ЕВО РЕЦЕПАТА

Чај

Кашичицу коре врбе прелити са 2дл хладне воде, поклопити и загрејати до кључања, па оставити да стоји од пет до 10 минута. Пију се три шоље чаја дневно, после оброка. Чај помаже код високе температуре, прехладе и главобоље.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.