· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Знате ли како је настало име КОСОВО И МЕТОХИЈА?! Потврђено да Албанци немају везе са тим!

Косово потиче од славенске речи, а Метохија од грчке

kosovo-ilustracija-5ee38fce887df.jpg

У вези са Косовом се сви слажу да је света земља, крвљу натољена, коју покушавају да нам отму, али да ће оно ипак заувек остати срце Србије. А да ли знамо како је Косово добило име?

Прочитајте још: Да ли сте чули за ДИГРАФИЈУ? Само СРБИ, на целом свету, имају ту ВЕШТИНУ (ФОТО)Фото: Депозит

Реч долази од славенске речи кос, које је име за врсту црне птице. Постоје индиције да је постојало место са истим именом, по којем је и читава регија добила име. Иначе, за птицу кос Албанци немају адекватну реч, те је то још један доказ да је јужна покрајина одвајкада била српска.

Назив Метохија користе само Срби

Косово је иначе уобичајен назив многих места у Босни и Херцеговини, Далмацији и северној Албанији.

Прочитајте још: Никада нећете погодити ШТА ЈЕДУ КОСМОНАУТИ: Иако им свемир мирише на РОШТИЉ, није НИ БЛИЗУ тога

Метохија пак потиче од једне грчке речи, односно израза који означава земљу у власништву манастира. Овај назив користе искључиво Срби.

Прочитајте још: Она је НАЈПАМЕТНИЈА ЖЕНА на свету, ипак ЈЕДНУ СТВАР никада није урадила (ВИДЕО)

Његова употреба је неретко изазивала и тензије међу Србима и Албанцима. Срби наводе да употреба овог термина не представља увреду и нема политичке тенденције, док други на то гледају као на политички, тендециозни појам..

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.