· · Коментара: 2
Мегаструктуре

НАЈВЕЋА ЗГРАДА НА СВЕТУ налази на 600 км од Београда! Има завесе од ЗЛАТА и и "АУТО-ПУТЕВЕ" (ВИДЕО)

Само за лустере у овој невероватној гражевини утрошено је 3.500 тона кристала, а завеса је тешка 2,500 килограма

RP3.jpg
Фото:"Депозит"

Када је 1990. године с прозора балкона зграде парламента Румуније Мајкл Џексон поздравио публику са "Хелоу Румунија" свет је открио и највећу, најтежу и можда најспектакуларнију зграду на свету!

Иако постоји више грађевина на планети које су веће по површини коју захватају, попут Пентагона (који ипак има специфичну структуру, неких фабричких хала (Боинг), стоваришта, "Парламент Румуније" какво је званично име ове мегаструктуре, може се сматрати једном од највећих, али свакако, у то нема никакве сумње, најтежом зградом на планети!

Фото:"Депозит"

Тешка је више од четири милиона тона ( 4,098,500 ). За њену изградњу употребљено је три милиона тона мермера! Само за 480 лустера и 1.400 светиљки утрошено је 3.500 тона кристала! Још око две хиљаде за огледала, а угражено је и 900 лустера од "обичног стакла". За окове врата, стубишта потрошено је 700 тона бронзе! Милион кубика дрвета било је потребно за подове, облоге зидова. Уграђено је 5.500 тона бетона, чак 7.000 тона челика, али и 3.500 квадратних метара коже!  

Прочитајте још: На овом месту у Србији несреће се дешавају од 1883: Низ литицу се сливала КРВ недужних и тако је дозвала ПРОКЛЕТСТВО

Многе завесе су проткане златом и сребром а највећа, тешка око 2,5 тона морала је да буде саткана на лицу места. Зграда је дуга 270, широка 240 а висока 86 метра! Укупна површина је око 365.000 квадратних метара. Зграда има око 1.200 просторија, има 12 надземних и осам подземних спратова! Многе су тајне собе, одаје, ту је и бункер способан да заштити од атомске бомбе!

 Наравно, то је и било намењено некадашњем шефу румунске државе Николаеу Чаушескуу који је и наручио изградњу ове гиганстке грађевине.

Испод зграде је огромна мрежа ходника, тунела, путева.Чак је и чувена британска емисија "Топ гир" једном снимана на "ауто-путевима испод Палате".

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Чаушеску је наредио изградњу, а за главног пројектанта је изабрана Анка Петреску којој је асистирала армија од 700 архитеката! Зграда се налази на десној обали реке Илов у Букурешту. Окружена је парковима, зградама, а занимљивои је да је саобраћај толико добро решен око овог здања да је скоро немогуће видети било какву саобраћајну гужву у њеној близини.

На идеју да све државне институције стави под један кров Чаушеску је дошао 1977. после катастрофалног земљотреса који је погодио Румунију. Да би се обезбедила локација било је потребно да се сруши 9.000 зграда и кућа, расели око 40.000 људи.

Фото:"Депозит"

Срушено је и неколико цркви а неке су и пресељене камен по камен!  Камен темељац је положен 25. јуна 1984. године. Поред 700 архитеката нон-стоп је на градилишту било и 20.000 радника. Како је Чаушеску захтевао да сав материјал, и најмањи шраф, буде румунског порекла, процењује се да је бар пет милиона Румуна на неки начин градило ову палату.

Чаушеску је смакнут са власти 1989. а зграда није била завршена. Нова власт је чак хтела и да сруши ово здање али је, када су стручњаци рекли колико треба експлозива, одустали!

Сада је ова зграда, чијих 70 одсто одаја још није у функцији, препознатљив део Румуније, а поред оба дома парламента ту су и Музеји, бројне друге установе битне за садашњу савремену земљу подно Карпата.

Процењено је 2008. године да би изградња такве зграде по тадашњим ценама износила око 4,5 милијарде евра!

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.