· · Коментара: 0
ФЕНОМЕН

У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

Румунски градић Костешти „дом“ је мистериозног камења познатог као „трованти“, које се само помера и мења величину

У градићу Костештију у Румунији се налази камење које већ дуго збуњује геологе широм света. Последњих стотинак година локално становништво зна за „трованте“ (у преводу - цементни песак), сферне грудве природног цемента од песка који су настале највероватније током сеизмичке активности пре готово шест милиона година.

Прочтиајте још: Добро погледајте ову ДУГМАД и ако их на нечијим рукама ВИДИТЕ, знаћете ко је тај ЧОВЕК

Куриоизитет је што ово камење „расте“ када дође у контакт са водом, а и – само се помера, па се, зависно од величине камена, он може проширити у пречнику од неколико милиметара до – неколико десетина центиметара.

Расте као трава
Фото: Youtube/ screenshot
MGT - Max Games Tech

Постоји неколико локација у Румунији на којима постоје трованти, али су најразноликији у Костештију. Научници верују да је разлог за ширење у великој мери висок садржај минералних соли у седименту који се налази испод очврснуле „коре“.

Прочитајте још: Да ли знате где се налази НАЈВЕЋИ споменик на СВЕТУ? Крените новом ПАТРИОТСКОМ рутом по Русији

Када се површина стене навлажи, соли упијају воду, што врши притисак на пешчар да се шири, односно – расте.

Има их на неколико локација у Румунији.

Због ове необичности основан је природни резерват у Костештију, намењен очувању ових геолошких формација, који привлачи туристе из целог света, и под заштитом је УНЕСЦО. Према важећој теорији, трованти представљају дијагенетске текстуре које одражавају палеодинамичке (палеосеизмичке) услове и одговарају специфичним сабијањима пешчаних седимената који садрже локалне растворе (посебно карбонатне) нагомилане у песку, који су током значајних сеизмичких удара и под утицајем снага унутрашње кохезије склони сферним облицима.

Камење које збуњује
Фото: Youtube /
MGT - Max Games Tech
Геолози имају занимљиво објашњење.

Верује се да гравитациона сила, сеизмички удари, кохезионе силе раствора (посебно површински напон) и адхезиона сила између зрна песка и течности учествују у овом процесу. Треба напоменути да је хипотеза о сеизмичком пореклу трованта добро подржана многим лабораторијским експериментима.

Прочтиајте још: Свака врста дрвећа има посебан ГЛАС, научите да их препознајете

Међутим, геологе и даље збуњује унутрашња структура трованта. Попут годова у пресеку стабала дрвећа, када се камење пресече – може се видети низ прстенова. Није сигурно како се ово догодило.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.