· · Коментара: 0
АРХЕОЛОГИЈА

1999. откривено СВЕТИЛИШТЕ: Старо је 4.300 година, а крај дрвених стубова пронађене су лобање деце и жена

Близу немачког места Помелте налази се једна од највећих европских мистерија за коју ни данас нису сигурни ко их је изградио.

Мистериозни концентрични кругови близу немачког места Помелте, у савезној држави Саксонија-Анхалт, отворени су за туристе пре тачно четири године. Нажалост, ни данас се са сигурношћу не може рећи ко је изградио ову праисторијску опсерваторију.

Концентрични кругови Фото:  Youtube/ screeenshot salzlandkreis.de

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Једина разлика са енглеским Стоунхенџом је у материјалу. Немачки стубови су изграђени од дрвета које, нажалост, није трајно као камен. Археолози су методом радиоактивног угљеника успели да открију када је древна опсерваторија настала.

Кругови су откривени 1999. године у шуми крај Елбе.

Претпоставља се да је ово светилиште старо 4.300 година. Откривено је 1999. године у шуми близу реке Елбе. Немачка држава је дала два милиона евра и светилиште је комплетно реконструисано. Туристи сада могу да виде како је изгледало у време када је изграђено - на прелазу неолита у бронзано доба.

Светлиште Фото: Youtube/ screeenshot salzlandkreis.de

"Немачки стоунхенџ", како га популарно називају, састоји се од неколико концентричних кругова дрвених стубова. Први ред чини одбрамбени шанац. Претпоставља се да је служио као културни центар са астрономском опсерваторијом у којој су се окупљали тадашњи  мислећи људи и славили летињи и зимски солстициј.

Светилиште нису изградили Германи, већ Јужни Словени.

Прочитајте још: Шта сте ви сањали протекле ноћи? Ових пет СНОВА открива шта вас мучи

- Крај темеља дрвених стубова пронађене су лобање деце и младих жена на којима смо пронашли повреде, што говори о тренутној смрти - каже Андре Шпицер, археолог.

Ритуали Фото: Youtube/ screeenshot salzlandkreis.de

Ово није немачко културно наслеђе, јер су се германска племена населила много касније. Претпоставља се да је то дело Уњетичке културе. Ова култура се цветала на крају неолита и бронзаног доба, а названа је по месту Уњетице, код Прага.

Припада Уњетичкој култури, чији су потомци Јужни Словени.

Уњетичка култура је позната по некрополама којих је пронађено више од 2.000 на територији данашње Чешке, Пољске и Немачке, а керамика широм Европе, па и на Балкану.

Лужички Срби
Највећи број Лужичких Срба и данас живи у овој области - Саксонији, дистрикту Бауцен-Будишин. Највеће упориште српског језика су село Крошвиц (Крушкица) у којој ради српска школа. И данас изговарају молитву на сорабијанском која се на српском одлично разуме.

Научници тек треба да ДНК анализом утврде у којем народу живе њихови потомци, али прелиминарно истраживање је показало да су то Јужни Словени.

Прочитајте још: На овом месту у Србији несреће се дешавају од 1883: Низ литицу се сливала КРВ недужних и тако је дозвала ПРОКЛЕТСТВО

Уњетичкој култури претходила је "звонаста култура" која је, такође, поштовала зимски и летњи солстицијум. Једна од теорија је и да су древно светилиште изградили Сорбјани, потомци културе "звонастих посуда" која је у то време била најразвијенија у овом делу Европе.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.