· · Коментара: 0
ЦРНИ ТУРИЗАМ

Највећа туристичка атракција у БЕРЛИНУ је Хитлер, не би веровали зашто?

Двадесетак туристiчких агенција организују шетњу Путевима Трећег рајха и обилазе места на којима је броавио или владао нацистички вођа

И не само "црна фашистичка", већ је и "црвена комунистичка" тура изузетно популарна међу страним туристима. Прошле године је обележен јубилеј од рушења Берлинског зида, па се и ова, трећа тура придружила берлинској понуди мрачних туриситчких атракција.

Прочитајте још: Због Агате Кристи сви иду у Египат, да ли знате ко је крив што сви воле Истанбул? (Фото/Видео)

Бесплатан Рајхстаг
Бесплатан је и улаз у Бундестаг. Нажалост, улаз у скупштински дом уз пењање по спиралним степеницама на стаклену куполу (коју је дизајнирао Норман Фостер) мора да се резервише недељама, па и месецима унапред.

Занимљиво је да у готово све атракције "црвене" и "црне" туристичке туре у Берлину потпуно бесплатне. Међутим, туристи радо иду у обилазак ових "мрачних" места уз водича, јер имају прилику и да нешто дознају. Ове пешачке туре коштају од пет, па до 25 евра.

Шетња под називом Трећи рајх, дакле, једна је од најпопуларнијих градских тура у Берлину. Иако је организује двадесетак агенција, туристи често морају интернетом да је резервишу неколико дана раније како би обезбедили место у шетњи кроз мрачну историју Немачке.

Улаз се не наплаћује
Фото: Архива Новости
Немци се уопште не стиде своје историје, већ зарађују на њој.

Да се Немци не стиде своје историје, већ зарађују на њој, најбољи су доказ црне и црвене туре које су популарне и у другим великим немачким градовима. Наиме, у Минхену једини дан када не може да се закаже тура "Шетња са Хитлером" је 1. јануар.

Почетак Хитлерове власти
Фото: Архива Новости

Више од две деценије не јењава интересовање странаца за живот немачког диктатора. Овде они могу да дознају зашто је фирер одлучио да нацисти носе браон униформе, како се родила романса са Евом Браун, као и мање познате мрачне тајне његовог режима.

Ипак, берлинско путовање у Трећи рајх неупоредиво је занимљивије од одласка са водичем у родно место нацизма - минхенску пивницу Хофбраухаус у којој је Хитлер држао бучне четворочасовне говоре од којих су многи падали у несвест.

Најважније атракције
Тек пре десетак година почело је детаљно обележавање места на којима се налазило Гебелсово министарство за пропаганду, Герингово ваздухопловно министарство, Химлеров штаб Гестапоа, тајни пролаз до Рајхстага, Шперов салон који је требало да буде и почетак велелепне Германије... Место на коме је Хитлер дочекао крај рата обележено је само информативном таблом, а на самом улазу у бункер сада се налази дечије игралиште са песком. На месту Валкире данас је Музеј отпора.

Фантомске метро-станице

Тунели испод Берлинског зида, фантомске метро станице, зграда суза, хиперинфлација између два рата, нацистичка Немачка, хладни рат, јурњава трабантом са анимал принтом, комунистичко наслеђе, поглед са осматрачнице преко берлинског зида...

Ово је само део туристичког асортимана у Берлину. Ипак, најпопуларнија је тура Трећег рајха, која је први пут организована пре две деценије, најпре стидљиво, а потом све масовније. Повод је био велики број туриста који су сами тражили место на којем се налазио Хитлеров бункер у којем је провео последње дане, као и бетонски блок у којем се одиграла драма Валкира - неуспели покушај атентата.


Свака шетња је другачија, јер иако траје три и по сата некада су туристи толико  заинтересовани да разговарају и по пет сати.

- Тура Трећи рајх је најпопуларнија од свих, а нарочито је омиљена међу туристима из шпанског говорног подручја - каже водич Сем Нобле.

 Нобле истиче да је ова тура могла да се осмисли и реализује тек када је стасала нова генерација Немаца. Млади су били заинтересовани да сазнају прошлост о којој старији нису хтели да причају, већ су је гурали под тепих или чак жалили за њом.

Линија прати зид
У Берлину се на сваком педљу догодила историја. Чак и посетилац који не подигне поглед са својих ципела, може да посматра линију којом је био подељен Берлин, коцке које означавају куда су били прокопани тунели за бекство из Источног Берлина, али и тунели којима је полиција пресретала копаче. И различити човечуљци на семафорима путнику тачно показују да ли се налази у источном или западном сектору града.

Последњих година отворено је неколико меморијала и музеја посвећених жртвама, попут Топографије терора и споменика прогањаних политичара, хомосексуалаца, Јевреја. Ипак, и данас је најважнији споменик посвећен совјетском војнику који "чувају" тенкови Т-34.


Домаћини кажу да успешности туре доприноси и укус клин-чорбе какву су јели становници Берлина у пролеће 1945. године.

- На Источном фронту страдало је 90 одсто нацистичких војника, а савезници су током рата били ефикасни само у бомбардовању немачких градова са цивилима - наглашава Нобле.

Споменик данас одржавају руска и украјинска амбасада и по овом питању се одлично слажу. Иначе, огромна околна шума Тиергарден, од Бундестага до споменика Победе, за време рата била је комплетно посечена.
 

Подједнако је интригантна прича о црвеном Берлину, о фантомским метро станицама, зиду и тунелима, граничним прелазима и животу са ове и оне стране града.
Најсликанија зграда Берлина, Бранденбуршка капија, подигнута је 1781. године као краљевски улаз. Капија је била сазидана током хладног рата. Најзанимљивији споменик из тог периода је меморијал погинулих у бекству и платформе са које се пружа поглед какав су имали чувари зида. Налази се поред реке Шпрее. На источној обали налази се дугачко парче зида на којем је у новембру 1989. године 100 младих уметника насликало мурале. Данас су галерија под ведрим небом.

Кристијана Ф
Књига "Ми деца са станице Зоо" о Кристијани Ф. која је са 14 година постала наркоман и проститутка живећи око највеће метро станице у Западном Берлину, обележила је читаву генерације из седамдесетих година прошлог века. Музику за филм написао је Дејвид Боуви, али данас се мало ко сећа ове књиге, а станица је реновирана, па више нема жутог неонског светла које је давало језиву атмосферу филму. Туристичке туре на тему овог феномена нема осим трагова попут "Европа центра" или рекламе за "Мерцедес" на Ку Даму, центру Западног Берлина.

Чек поинт Чарли

Осим чувеног прелаза "Чек поинт Чарли", где туристи могу да праве "селфије" са војницима из ДДР и САД, неупоредиво је занимљивија Палата суза код метро станице Фридрихштрасе. Ту се некада обављала пасошка и царинска контрола, а назив је добила по опроштајима породица које су делиле последњи загрљај пре уласка у воз.

Пет метро станица је било блокирано.

Међутим, од када су поново отворене фантомске станице, које су у време хладног рата биле заблиндиране, на њима данас има више туриста него правих путника. Наиме, када је Берлин подељен, пет метро станица линија које су повезивале Западни Берлин припале су источном делу града. Било је неисплативо градити нове, а метро систем није могао да функционише. Договорено је 1961. године да уз надокнаду станице користе возови из западног Берлина, али су улази били блокирани са по двоје блиндираних врата. Скретнице су чували војници. Тако су Немци годинама чули како тутње возови за које не могу да купе карту.

Прочитајте још: У њима живе духови, а колају легенде: Ово је 5 најлепших двораца Европе, а један се налази у СРБИЈИ

Берлински У-бан је заправо једна од највећих туристичких атракција. У њему уметници и данас могу да проучавају старе готске натписе, које је волела и нацистичка власт.

ДДР музеј у којем су изложени телефони са бројчаницима, црно-бели телевизори, "зенит" фотоапарати и машине за куцање, данас је посећенији од чувеног музеја Пергамона у којем се, између осталог, налази Иштар капија из Вавилона! Улазница је седам, а за чувени Пергамон 12 евра. Изнајмљивање шареног трабанта за 30 евра, којим се читав дан "јури" по Берлину, највећа је забава за преоокеанске туристе.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.