· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Овај занат може ДОНЕТИ и до 1000 ЕВРА месечно: У СРБИЈИ се нико већ 20 ГОДИНА НИЈЕ ШКОЛОВАО за то

Посао доноси и моралну надокнаду када немоћном помогнете

1592573630_Depositphotos_30528533_s-2019.jpg
Фото: Депозит

И наредна школска година ће почети без могућности за школовање мајстора за лифтове. Нови мајстори и даље ће занат учити од старих, оних који су из школских клупа изашли пре више од две деценије. Надлежни кажу да у граду има више од хиљаду лифтова за које се не зна ко их одржава.

Прочитајте још: Да ли знате значење речи КРЕПКА? Овај придев ЗБУНИО је осмаке на ПРИЈЕМНОМ ИСПИТУ

Предлог - дуално образовање 
У Привредној комори Србије основан је Савет за лифтове. Због опасности које овај посао носи, није дозвољено да се школују млађи од 18 година. Идеја је да се омогући дошколовање. Неформално дуално образовање трајало би годину дана, а они који заврше обуку, добијали би пети степен стручне спреме.

Пре више од двадесет година из школских клупа изашла је последња генерација монтера лифтова и сервисера. Тако је Дарко, као и многи други који се овим послом баве, занат учио од старијих мајстора. А посао није лак.

Као и многи други, овај занат је учио од старијих колега.

– Мора човек да буде способан да ради, да се не плаши висине, ту постоје разни покретни делови којих се треба чувати, али кад стекне неко искуство, зна како да се понаша, како да приђе, како да уђе. Лифт је једна направа безбедна за кориснике а за сервисере може да буде опасна, али ако су довољно пажљиви могу да сачувају себе, стално морају да су на опрезу – наводи Дарко Денчић, власник и сервисер у фирми за поправку лифтова.

Прочитајте још: СВИ ОВО РАДИМО: Срби једу и пију на гробљу, за то постоји ОБЈАШЊЕЊЕ

Често се остаје после радног времена, ради се викендом, лифт не бира када ће стати.

– Кад помогне тим људима који остану заглављени у лифту, човек практично добије неку моралну надокнаду кад помогне свим тим људима. С обзиром да је велика несташица радне снаге ту има простора да се заради, мора човек да ради напорно, али може и да заради добро од тог посла – додаје Денчић.

Прочитајте још: Док је реновирала кућу пронашла је иза тапета ПОРУКУ коју је оставио претходни власник - био је БЕСАН (ФОТО)

Ако је мајстор добар, и више од 100.000 Али како доћи до квалитетних сервисера и монтера? Не представљају проблем само стари лифтови, којих је у Београду око 7.000 хиљада.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.