· · Коментара: 0
ВРЕМЕНСКА МАШИНА

Научници предвиђају да ћемо ПУТОВАТИ КРОЗ ВРЕМЕ: Ево и на који начин

Физичар Роналд Лоренс Малет од младости ради на идеји да се врати кроз време, а уколико му успе - променићемо прошлост и знаћемо шта нас чека у будућности.

steampunk-4504655_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Путовање кроз време је постало ствар популарне културе објављивањем научнофантастичног романа Херберта Џорџа Велса „Временска машина“, давне 1895. године. Од тада је временска машина тема многих књижевних дела и филмова, а о њој расправљају и научници. Један научник се посебно издваја - Роналд Лоренс Малет, амерички теоријски физичар.

Прочитајте још: Арапи су вриштали од страха, а из вина су избијале варнице: Шта се крије на ВРХУ ПИРАМИДА?

Са 11 година Рон је пронашао стрип-верзију Велсове књиге, и то је био „окидач“ за одлуку да путује кроз време, како би спасао оца који је умро млад од инфаркта.

Ајнштајн као инспирација
Фото: Архива Новости
Књига "Временска машина" из 1895. године је многима променила живот.

Године 1973. докторирао је физику на Универзитету Пенсилваније, а редовни професор постао је 1987. и током своје универзитетске каријере добио је одликовања: за истраживања о црним рупама, општој релативности, квантној космологији, релативистичкој астрофизици и – путовању кроз време.

Његова технологија временске машине темеље се на особинама прстенастог ласера у контексту Ајнштајнове опште теорије релативности:

- Присуство затворених временских линија указује на могућност временског путовања у прошлост и то ствара основу за временску машину засновану на циркулирајућем цилиндру светлости - каже Малет.

Прототип је показао да се ласером ствара сноп светлости који увија простор и време.

Малет је написао и књигу  „Путник кроз време: Лична мисија научника да путовање кроз време постане стварност“, у коауторству са Брусом Хендерсоном, која је објављена 2006. Тада је научник изјавио да ће путовање кроз време бити могуће у 21. веку, а можда и за – једну деценију. Деценија је прошла. Направио је прототип који илуструје како се ласери могу користити за стварање кружног снопа светлости који увија простор и време, а поставио је и једначину за коју тврди да подржава његову теорију.

Проток времена може да се контролише Фото: Пиксабеј

Постављена је и једначина која подржава путовање кроз време.

Годинама касније, 1992, Стивен Хокинг је доказао да према теорији опште релативности не може бити могуће стварање затворене временске криве у било којем коначном региону који задовољава услове слабе енергије. Малетово првобитно решење подразумевало је простор-време које садржи линијски извор бесконачне дужине, тако да није прекршена ова теорема.

Малет је направио прототип, али је признао да неће завршити машину до краја живота.
Прототип
Прототип је направљен 2018. да би демонстрирао неке принципе повезане са концептом да ласерски прстен „закривљује“ простор унутар себе. Будући да су време и простори нераскидиво повезани, закривљеност једног требало би – да деформише и друго.

Све у свему, Малет је наставио да ради на стварању временске машине, иако је признао да је није вероватно да ће то бити остварено за његовог живота, али сматрајући да ће се у то будућности – ипак десити.

„Ако је простор довољно јако закривљен, та линеарна временска линија биће увијена у петљу. Ако се време нагло увије у петљу, она ће нам омогућити да путујемо у прошлост“ - рекао је.

Прочитајте још: Едисон је украо патент и рекао: Тесла, ви не разумете амерички смисао за хумор!

Данашња технологија очигледно не омогућава да се ово брзо оствари, а за Малета постоји још један проблем: „Можете да пошаљете информацију уназад. Али – можете је послати само до оног тренутка када сте укључили машину“.

Другим речима, путовање кроз време може се остварити само од садашњег тренутка – до времена када је машина први пут активирана.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.