· · Коментара: 0
ЗДРАВЉЕ

Једна ствар позитивна од короне: Пушачи масовно због вируса остављају цигарете

Више од милион људи оставило је цигарете због пандемије Цовид-19, показује истраживање у хуманитарној акцији против пушења и здравља

1594887734_smoker-1209493_1920.jpg
Фото: Пиxабаy

Од оних који су престали у претходна четири месеца, чак 41% рекло је да је на њихову одлуку директно утицала корона.

Прочитајте још: СРБИЈА ТРАЖИ ОДГОВОР! Како је могуће да ЗДРАВ младић од 26 година УМРЕ ОД КОРОНЕ? Доктор Петровић ОТКРИВА

Универзитетски факултет у Лондону дошао је до сазнања да је више људи који су оставили цигарете у јуну 2020. године, него било које године од када је истраживање почело од 2007. Пушачи могу бити изложени озбиљнијим симптомима Цовида.

Фото: Пиxабаy

Између 15. априла и 20. јуна, урађен је узорак од 10.000 људи, које је анкетирао " YоуГов он бехалф оф Асх", и питао о њиховим навикама пушења. Резултати су коришћени за процену укупног броја људи који су оставили цигарете у Великој Британији.

Нешто мање од половине људи који су престали у последња четири месеца рекли су да је пандемија играла главну улогу у њиховој одлуци. То се можда своди на низ фактора, укључујући здравствене проблеме. Тим са Универзитетског колеџа у Лондону анкетирао је 1.000 људи месечно у Енглеској од 2007.  о њиховим лошим навикама.

У овој години до јуна у анкети је учествовало 7,6% пушача. Готово трећина њих је одустала од дувана, откако је истраживање почело пре 13 година. У просеку, 5,9% анкетираних пушача одустаје годишње од 2007. године. Директорка Дебора Арнот рекла је, да је преко милион пушача  успело да остави цигарете откада је Цовид-19 погодио Британију, али још милион је наставило да пуши.

Прочитајте још: ОТКРИВАМО: Ако се заразите короном ево када ГУБИТЕ ИМУНИТЕТ НА ВИРУС и када вам ПОНОВО ПРЕТИ ОПАСНОСТ!

У 2019. години око 7 милиона људи у Великој Британији чине пушачи. У сарадњи са Mинистарством здравља и социјалне заштите, овај Универзитет покреће кампању против дуванског дима у земљама са највећом стопом пушача.

Теренс Крегс, који живи у Њукастлу, оставио је цигарете наон што је провео неко време на респиратору у болници, иако је његов тест на корону био негативан.

Тешко сам дисао. Све време сам тражио ваздух. Пандемија је много већи подстицај да престанем са цигаретама, иако је то тренутно теже због стреса - рекао је он за ББЦ.

На североистоку је од 2005. године примећен већи пад пушача него било где у Енглеској. Подаци истраживања показују да пушачи имају 14% већу шансу од непушача да развију три "класична" симптома инфекције коронавируса - температура, упорни кашаљ и недостатак даха..

Њихова анализа открила је да пушачи заражени короном, имају двоструко већу шансу да буду хоспитализовани од непушача. Ово се поклапа са истраживањима из САД-а у којима је откривено да хоспитализовани пушачи са коронавирусом имају озбиљније симптоме и 1,8 пута већу вероватноћу да премину.

Неке студије из целог света сугеришу на то, да пушење у ствари може имати заштитни ефекат против коронавируса. Ово се заснива на групама болничких пацијената код којих се чинило да пушачи нису довољно заступљени, у поређењу са њиховим бројем у широј популацији.

Доктор Џејми Хартман Бојс, са Центра за медицину засновану на доказима Универзитета у Окфорду, рекао је да постоји "биолошки веродостојно" објашњење - да никотин може блокирати исте рецепторе које вирус користи да би ушао у ваше ћелије.

Али, рекао је и то, да је клинички значај ових студија  потпуно нејасан.

То није у складу са студијама и нејасно је да ли су подаци из ових студија поуздани. Само пушење изазива смртност, што значи да превазилази сваку потенцијалну корист за здравље - напоменуо је

Упутство за јавно здравље Енглеске каже: „Постоје снажни докази да је пушење дувана генерално повезано са повећаним ризиком за развој респираторних вирусних инфекција.

Прочитајте још: Осећам као да на грудима имам бетонску плочу... Пацијенти излечени од короне испричали - И ДАЉЕ СМО БОЛЕСНИ

- Пушење узрокује оштећење плућа и дисајних путева и штети имунолошком систему, смањујући вашу способност за борбу против инфекције - напоменули су лекари.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.