· · Коментара: 0
ДЕЦА

Шта се дешава са децом без родитељског старања када постану ПУНОЛЕТНИ? Прича једне Дивне вратила је НАДУ

Сваког дана једно дете без родитеља изађе из државног система бриге.

1593757356_Zvezda.jpg
Фото: Приватна архива

Да ли сте се некада запитали шта се дешава са децом без родитељског старања када напуне 18 година? Шта мислите, када престане брига државе, где одлазе тинејџери када постану пунолетни?

Прочитајте још: Ако ТИНЕЈЏЕРА до сада нисте увели у ред, немојте више бити СТРОГИ, касно је и ОПАСНО

Велики број људи у Србији и у четвртој деценији живи са родитељима, јер им је тако једноставније и јефтиније. Обично се каже да су родитељи потребни до краја живота и да, без обзира, колико човек има година, када умру мајка и отац постаје сироче. Шта је са онима који су сами?

Клинци из "Звезде" са Татјаном Дражиловић Фото: Приватна архива

- Сваког дана једно дете без родитеља постане пунолетно и излази из домена државне бриге о њима, а они и даље нису спремни за живот - каже Татјана Дражиловић из центра "Звезда".

Центар има 40. деце и седам унучића!

Кроз овај центар је прошло најмање 40 деце, па данас могу да се похвале да имају и седам унучића. Није свима портебан смештај, али им је неопходна породица.

- Усмеравамо их како да пронађу посао, подржавамо да заврше школовање, учимо их основне кућне послове које би научили од родитеља - каже Татјана.

Ово пролеће искористили су да сви науче како се кува, јер после дневних обавеза сви се окупе и увече заједно спремају јела. Заједно пуштају веш машину, шире веш, пеглају, а онда складиште ствари. Заједно славе рођендане, често први пут у животу. Пошто се добро познају тачно знају шта је некоме потребно: пегла или бицикл. Славе мале успехе и велике победе. Заједно испраћају студенте на испит.

Уче обичне ствари које би научили у породици.

- Они су већ људи, али њима је и даље потребна подршка, јер све могу сами и само желе да неко у њих верује - каже Татјана.

Такав је био случај са Дивном, дивном девојком која је завршила гимназију и, пошто није успела да упише жељени факултет на буџету, почела је да ради као продавачица, у трафици, фабрици... Четири године је тако "потрошила" док је нису натерали да поново покуша. Пријемни је положила из прве!

Свеће које праве, Фото: Приватна архива
Дивни је било потребно да неко у њу верује.

- Испите даје са лакоћом, живи у студентском дому, живот јој се потпуно променио и каже да никада сама не би покушала да је нисмо терали и веровали у њу - каже Татјана.

Прочитајте још:  УПОЗОРЕЊЕ! СРПСКЕ тинејџерке се секу БРИЈАЧИМА и ЖИЛЕТИМА, а ЦИЉ је само ЈЕДАН!

Центар "Звезда" се финансира од донација и продајући свеће, сапуне и дрвене украсе које сами праве.Има кућу у Београду и Нишу, а управо се сређује простор у Крагујевцу у којем деца заједно живе.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.