· · Коментара: 0
ПУБЕРТЕТ

Сви европски тинејџери НЕ ВОЛЕ ШКОЛУ, а одговори деце из СРБИЈЕ ИЗНЕНАДИЛИ

Тинејџери у Србији су блиски са родитељима и задовољни својим животом, али

tinejdzDObra.jpg
Фото: Пиксабеј

Обимно истраживање Светске здравствене организације рађено је од 2014. и 2018. године и прикљупен је огроман број података. Наиме, обухваћено је 227.441 деце узраста 11, 13 и 15 година у целој Европи и Канади.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Никада дете не прекидајте НАГЛО у току игрице, може се негативно одразити НА ЗДРАВЉЕ

Студија је показала многе алармантне трендове. Добро је познато да су тинејџери нервозни, али студија је показала и да су све нервознији!

Фото: Пиксабеј
Тинејџери су све нервознији, поготово девојке.

Данашња деца како одрастају имају све више менталних проблема. Они су, бар, једном недељно нервозни, раздражљиви и пате од несанице. Занимљиво је да иако сви мисле да су дечаци нервознији, студија је показала да су проблеми израженији код девојчица него код дечака.

На срећу, подаци о менталном здрављу деце веома се разликују од земље до земље и да веома важну улогу играју културни, политички и економски фактори.

У школу воли да иде тек сваки трећи ученик!
Српска и албанска деца
Супротно томе, прикупљени подаци говоре да су деца из Србије, заједно са вршњацима из Албаније и Северне Македоније у самом европском врху по уверењу да имају добру комуникацију са родитељима. Они мајци и оцу могу да кажу све што их мучи и  уживају пуну подршку породице.

Истраживаче су највише изненадили подаци о томе шта тинејџери мисле о школи. Иако је школа све модернија, наставници опуштенији и прилагођенија новим технологијама, истражиавње је показало да трећини земаља адолесценати имају осећај да их школске обавезе притискају. Самим тим, све је више деце која кажу да не воле школу.

Трећина тинејџера мрзи школу, поготово у Србији.

Тачније, према подацима студије само 28 одсто деце каже да воли да иде у школу. У већини земаља непријатељство према школи постаје интензивније како су деца старија и упоредо расте и перцепција да не наилазе на довољну подршку својих вршњака и учитеља.

Каква је ситуација са српским тинејџерима? Још гора!

Прочитајте још: Мама из Србије ИЗБАЧЕНА ИЗ ВИБЕР ГРУПЕ након што је упутила ПОРУКУ осталима: Сада добија ПОДРШКУ(ФОТО)

Деца у Србији се по нетрпељивости деце према школи налази при врху табеле европских земаља. Деца у Србији у истраживању су углавном рекла да не воле школу и да немају подршку школских другова и наставника. Занимљивио је, међутим, да су деца у Србији рекла да, углавном, не доживљавају школске обавезе као посебан терет.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.