· · Коментара: 0
МАЈКЕ И ЋЕРКЕ

До ПУБЕРТЕТА је све супер, а онда МАЈКА "жање шта је посејала"

Однос између мајке и ћерке је посебан и специфичан. Чврст и нераскидив. Пун топлине и љубави. Мајка је ослонац, узор, ауторитет, путоказ, раме за плакање, другарица за цео живот...

1594123522_Depositphotos_251784694_xl-2015.jpg
Фото: Пиксабеј

Психолог Елена Кузмановић каже да је однос између мајке и ћерке један од најснажнијих и најинтимнијих, самим тим и најризичнији, уколико нису развиле добру комуникацију.

Прочитајте још: Постоје ТРИ кључне реченице које треба да кажете детету да би постало ГЕНИЈЕ

Истраживања су показала да ћерке које су успоставиле добру комуникацију са мајком имају веће самопоуздање и самопоштовање, боље се односе према себи и праве квалитетније партнерске релације.

Блискост Фото: Депозит

Неретко се дешава да се односи између мајке и ћерке наруше када је дете у пубертету. Шта доводи до јаза међу њима и како је могуће остварити добру комуникацију у периоду које је за дете врло осетљиво и специфично?

Пубертет је критично доба када се односи кваре.

- У прелазном периоду између детињства и одраслог доба, полако постајемо сличнији нашим родитељима, у овом случају мајци, а пубертет карактерише процес сепарације и индивидуације, где ћерка жели да буде другачија од мајке и да се поштује њена потреба за мишљењем и изборима - каже психолог.

Најбоље другарице
Ћерка може да буде пријатељ са људима који су приближно њених година. Њој је потребна мајка, а не још једна другарица. Уколико мајка сматра да јој је ћерка другарица, јер јој прича интимне детаље из живота, посебно партнерског,то је рушење граница и давању улоге детету која му не припада - каже психолог.
Ћерка у пубертету збуњује мајку и треба стрпљење

Истовремено, ћерки је потребно да задржи осећај блискости са мајком, али уз јасније границе, што мајку некада збуњује. У том тешком периоду се обично "жање оно што се посејало раније", па је важно да се мајка наоружа стрпљењем, да поштује тежину њених мука и жељу да буде другачија.

Прочитајте још: ТРГНИТЕ СЕ! Ако је мајка НЕСРЕЋНА, деца ће бити ПОПУТ ЊЕ!

Као одрасла особа, мајка је емоционално припремљенија да се носи са тешком комуникацијом, променама расположења и бурним реакцијама ћерке, док су адолесценти веома збуњени оним шта им се дешава.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.