· · Коментара: 0
ХОТЕЛИ

МАГАЗИН ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВА: Српски хотелијери ДОБИЛИ ПЕЧАТ! Ево шта то значи!

Сви хотели у Србији који прођу хигијенски третман добиће печат који гарантује да су безбедни да примају госте.

hotelskasoba.jpg
Фото: Пиксабеј

Печат "Чисто & сигурно" гарантује да је објекат чист и безбедан, а добиће их хотели и ресторани који испуне више од 50 строгих ставки Протокола. Препознатљив печат је креирало Пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије ХОРЕС, по угледу на европске земље. Када виде овај печат гости ће знати да је објекат адекватно припремљен за сузбијане вируса.

Прочитајте још: Следећег викенда почињу групне туре по Србији, КОСОВО и МЕТОХИЈА на врху листе

Печат "Чисто&сигурно"

Чланице удружења ХОРЕС добиће бесплатно овај печат, а остали објекти ће морати само да покрију трошкова доласка комисије. Смернице протокола припремила је радна група ХОРЕС-а састављена од предузетника уз препоруке медицинских стручњака Светске здравствене организације и Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут".

Хотелијери ће добити детаљне протоколе.

- Хотелијери ће ускоро добити детаљне протоколе које треба да испуне, после чега ће на видним местима бити покривени печатом који ће гостима бити сигнал да су "сигурни и безебдни" - каже Георги Генов, директор ХОРЕСа.

Запослени ће чешће ићи на паузу због опреме.

Прва тачка Протокола је налог за генерално чишћење хотела по секторима. Запослени ће бити обучени како да се понашају од тренутка када уђу у објекат, а посебне смернице ће добити обезбеђење које дочекује госте. Објекти ће добити списак специјалних средстава за дезинфекцију, а чишћење ће бити апсолутно детаљно. Запослени ће ићи чешће на паузу, јер је ношење заштитне опреме заморно.

Гости ће бити сигурни, Генов

- Хотеле ће месечно свака соба коштати 72 евра по соби, јер сва та заштитна средства нису јефтина, али гости ће бити мирни када закораче у такав објекат - истиче Генов.

Нема више кечапа, у лифт и тоалет улази по једна особа

Гости више неће моћи да користе кечап, сенф, сосове, уља, со, шећер, чајеве и сличне ствари које се преносе по столовима. У лифту ће се истовремено возити само једна особа. И у тоалет може да уђе само по једна особа, што ће нарочито тешко пасти женама. Пре уласка у ресторан гости ће морати да дезинфикују или оперу руке. Мени ће бити на папиру и бацаће се после употребе.

Србија се промовише као  безбедна дестинација
Национална туристичка организација Србије (ТОС) ће промовисати Србију у свету као безбедно одредиште уз мере које спречавају ширење вируса.

- Циљ је да се подстакне опоравак хотела и ресторана, али и да се заштите гости и запослени - истиче Генов.

Дакле, на улазу у објекте постојаће дезо-баријере, а нове на улазу у ресторан и поново у кухињу. Посебна пажња ће бити посвећена спречаравању "легионарске болести", за коју постоје посебне инструкције.

Прочитајте још: Последња престоница српских деспота, а о храни која се тамо служила данас се снимају емисије (Фото)

 Документ је структуиран у три макро подручја: први део општих препорука, други - од посебних захтева за подсекторе (Рецепција ресторани, барови, домаћинство угоститељство...) и трећи део, који је састављен од техничко-научног прилога за даље информације о вирусу ЦОВИД-19, који још изазива пандемију.

Овај протокол је урађен по угледу на Светски савет за туризам о чему можете читати КЛИКОМ ОВДЕ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.