· · Коментара: 0
НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

ВЕКОВИМА СЕ КОРИСТИ У СРБИЈИ: Руски рецепти за лечење грудног кашља

За лечење грудног кашља у руској народној медицини препоручују се лековите биљке и рецептуре које резређују слуз и олакшавају њено избацивање.

2.jpg

Руси имају неколико ефикасних народних рецепата против кашља, а део се вековима користи и у Србији.

Алкохолни облог

Најчешће се за загревање грудног коша препоручију алкохолне облоге од вотке или ракије, помешане са сунцокретовим или маслиновим уљем. Пожељно је додати и неколико капи етеричног уља четинара. Обмотати пластичном фолијом и утоплити се. Упутно је користити овакве облоге током ноћи.

Прочитајте још: Неке пасте за зубе садрже СРЕДСТВО ЗА ПРАЊЕ КОЛА: Ево како да на природан начин уклоните непријатан задах ЗАУВЕК

Чај од жалфије

У шољи вреле воде закувајте чај од пола кашичице жалфије. Када се мало прохлади, процедите и додајте на врх ножа гушчије масти и пола кашичице соде бикарбоне. Топао напитак пити у малим гутљајима.

Козије млеко и уље
У шољу топлог козјег млека додати по кашичицу меда и козје или гушчије масти. Овај напитак пијте пред спавање, или по потреби и током дана, али не више од 4 пута дневно.

Лимун и бели лук

Исцедити један лимун и помешати са уситњеним ченом белог лука и кашичицом меда. Смешу прелити топлом водом (не врелом) и оставити да одстоји неколико минута, а потом попити.

Гушчја маст

Око 150 грама путера и 150 грама гушчије масти растопите на тихој ватри, и оставите да се мало прохлади, па уз мешање додајте чашу меда и 150 грама какао праха. Оставите да се охлади и чувајте у фрижидеру. По једну кашичицу растопите у чаши топле воде или млека и пијте.

Ђумбир или рен

У шољу кључале воде додајте кашичицу изренданог ђумбира или рена. Оставите да се прохлади, додајте мед и лимун. Овај напитак попијте док је топао.

Прочитајте још: СВЕ ТАЈНЕ ДИВЉЕ КРУШКЕ: Лек је за многе болести, а веома је важно шта са ЛИСТОВИМА можете да урадите

Ловор и лимун

Десетак листова ловора кувајте 10 минута на тихој ватри у два децилитра воде. Прохладите и додајте 10 кашика меда, и прелијте у стаклену флашу. Узимајте по кашику сваки пут када наступи напад кашља. Може се додати и сок од једног исцеђеног лимуна.

Пилећа супа  и лук

Прокувати пилећу ситнеж и додати две главице крупно сецканог црног лука. Супу процедите и можете је подгрејану пити из шоље неколико пута на дан.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.