· · Коментара: 0
Миљеник

Звали су га жаба, ружно паче, коза, а ми смо му тепали СПАЧЕК (Фото/Видео)

Возило које је освајало генерације прављено је 42 године и продато у пет милиона приомерака

SPACEK-G3.jpg

Све велике фабрике аутомобила имају један легендарни модел који је обележио бренд, прославио га и учинио гигантима.Тако „Фолксваген“ има „бубу“, „Рено“ незамењиву „четворку“, „Фијат“ ванвременски „ћинквећенто“ , "Тојота" прослављену "королу", "Форд" први серијски "Модел Т", а једино „Ситроен“ има два аутомобила која су била прави бестселери, аутомобили који и данас имају бројне обожаваоце - „ДС 21“ и „2ЦВ“ код нас знане као „ајкула“ и „спачек“.

Прочитајте још: „Фијат 500 тополино“ је доказ да величина није битна (Фото/Видео)

Мањи, јефтинији модел, који је настао у време еконосмке обнове Француске, али и Европе, био је аутомобил који је званично носио име „2ЦВ“ али је у многим земљама називан различитим именима – ми смо му тепали „спачек“, Шпанци су га звали „жаба“ и „коза“, Норвежани чак „гвоздени кревет“...

Идеја о јефтином аутомобилу који би могао да моторизује широке народне масе појавила се још пре Другог светског рата. У Италији је створен „тополино“ у „Немачкој“ чувена „буба“.

Прочитајте још: "Астон Мартин ДБ5" омиљени Бондов ауто, а на аукцији је продат за невероватну суму (Фото/Видео)

Средином 30-тих година и конструктори француске компаније „Ситроен“ добијају налог да направе аутомобил који ће испуњавати, чинило се тад, неколико тешких задатака. Морало је да буде довољно за превоз четири путника, да може да истовремено понесе и џак од 50 килограма кромпира, балон вина, да буде једноставан за вожњу и удобан да преко преоране њиве може да превезе корпу јаја на задњем седишту, а да се притом не разбију. Потрошња није смела да прелази 3,0 литара на 100 км!


Кодно име пројекта било је ТПВ (TPV -tres petite voiture) у преводу „врло мало возило“ и до почетка рата направљено је око 250 прототипова. Тада су шефови фабрика, где су прављени, наредили да се сви униште да не би пали Немцима у руке. После рата је установљено да неки радници нису имали срца да испуне ову наредбу па је откривено више прмерака. Занимљиво је да су прављени само са једним фаром. 

После рата, тржиште је захтевало што јефтинији аутомобил, а „Ситроен“ доноси одлуку да преради планове прототипа па се тако у игру око дизајна укључио чувени италијански дизајнер Фламинио Бертони. Појавило се 1948.  возило са два фара, платненим кровом, челичном каросеријом (алуминијум је постао прескуп), а под хаубом се налазио мотор од 375 кубика који је развијао само девет коњских снага, ваудушно хлађен. Био је дуг 3,83 метра и по питању удобности, потрошње испуњавао је све замисли и жеље још од пре рата.

Уследио је редизајн и уградња новог мотора 1954. Запремина мотора је порасла на 425 кубика и 13 КС, а почетком 1970. године почео је да се користи мотор запремине 602 кубика који је имао 28, а на неким тржиштима и 32 КС.

„Спачек“ је постао планетарно популаран, „глумио“ је и у многим филмовима и серијама, а и 007 је у филму „Само за твоје очи“ спашавао живу главу управо у „спачеку“.

Поред Француске „2ЦВ“ се правио и у Белгији, Великој Британији, Аргентини, Уругвају, Шпанији, Југославији (Цимо, Копер,Словенија), Чилеу, Португалу.

Производио се, у бројним верзијама од 7. октобра 1948. до 27. јула 1990. године и произведен је у више од 5 милиона примерака.

ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

  • Дужина: 3,86 м
  • Ширина: 1,48 м
  • Висина: 1,60 м
  • Међуосовинско растојање: 2,40 м
  • Маса возила: 600 кг
  • Мотори: 375 ццм, 425 ццм, 435 ццм, 602 ццм
  • Снага: 9, 12, 24, 29 и 32 КС

Фото:Промо

 

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.