· · Коментара: 3
Ненадмашна

Био је 22. август... Знате ли која је "богиња" спасила живот Шарлу де Голу? (Фото/Видео)

Овај чудесни ауто, прављен и у бившој СФРЈ, који је био далеко испред свог времена, звали смо "ајкула"

ajkula-2.jpg
Фото:"Ситроен"

Био је 22. август 1962. године. У колони возила, која пролази "La Petit Clamartom" недалеко од Париза, председник Француске, Шарл де Гол се налази у неоклопљеном "ситроену ДС 21".

Прочитаје још: Како да, кад пазарите половњак, не купите "мачку у џаку"?

Изненада, из заседе, киша метака из аутоматског оружја (атентатор је био Жан-Мари Бастијен Трири, ветеран рата у Алжиру) засуо је председнички аутомобил. Изрешетан, са све четири пробушене гуме, "ДС 21", је и даље способан да у пуној брзини одведе Де Гола на сигурно!

Ауто изрешетан мецима и пробушених гума одвезао је Де Гола на безбедно место!

- Само захваљујући овом чудесном аутомобилу сам остао жив - изјавио је касније Де Гол, који никада више до краја живота није хтео да се вози ни у једном другом аутомобилу!

Фото:"Ситроен"

"Ситроен ДС 21" је возило које је код нас познато као "ајкула", а називан је у Француској и "богиња" због "игре речи".  Наиме "ДС" се на француском изговара "де-ес-се" што значи богиња.

Овај чудесни француски аутомобил је дизајнирао један Италијан. Познати вајар, али и индустријски дизајнер Фламинио Бертони. За механику, решења која су била далеко испред свог времена, заслужан је француски аеронаутички инжењер Андре Лефебвре, док је Пол Маже конструисао хидропнеуматску, самонивелирајућу хидраулику.

Прочитајте још: Звали су га жаба, ружно паче, коза, а ми смо му тепали СПАЧЕК (Фото/Видео)

После невероватних 18 година тајног истраживања и развоја модела "транкшо авант", наследник "ДС 19" је представљен 5. октобра 1955. на Салону аутомобила у Паризу. Већ у првих 15 минута примљено је 743, а првог дана невероватних 12.000 поруџбина! Током десет Салона примљено је  80.000 поруџбина!  Свет је полудео за "ајкулом"! 

Свет је био "луд" за ајкулом!

Футуристички дизајн, иновативно хидропнеуматско вешање, које је укључивало и промењиво одстојање од тла, по први пут диск кочнице на једној серијском аутомобилу, радијалне "Мишелинове" гуме, изузетно управљање, полуаутоматски мењач (није потребно притискање квачила али се брзине мењају мануелно), уз мноштво до тада невиђених техничких решења, кров од фибергласа, донели су велики успех овом моделу.


Од 1955. до 1975. "Ситроен" је продао 1.455.746 примерака у верзијама лимузина, караван, кабриолет и то у три генерације. 
Поред матичне фабрике у Паризу, овај аутомобил су правила и постројења "Ситроена" у Аустралији, Португалији, Енглеској, Јужној Африци и у СФР Југославији (Копер, Словенија).

ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ

  • Дужина:4.862 мм
  • Ширина:1.791 мм
  • Висина:1.464 мм
  • Међуосовинско растојање:3.124 мм
  • Мотори:1.911, 1.985, 2.175, 2.347 ццм
  • Максимална снага:60-141 КС
Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.