· · Коментара: 0
СВЕЦИ

ДАНАС СВЕЦИ ПОМАЖУ! Славимо Свету Ефимију - ЧУДОТВОРКУ! За спасење ИСПОШТУЈТЕ ОБИЧАЈ

Позамашна гробница покривена је мермерном плочом, а унутра се налази дрвени ковчег са моштима.

1595576905_Depositphotos_381706840_s-2019.jpg
Фото: Депозит

У петак, дан посвећен Часном крсту, 24. јула по новом, а 11. јула по старом календару православна црква слави неколико светаца.

Света великомученица Ефимија

Српска православна црква и верници данас славе свету великомученицу Ефимију.

Света великомученица Ефимија рођена је, васпитавана и овенчана мучеништвом у Халкидону, граду Витиније, који лежи на заливу Црног Мора, према Цариграду, с друге стране мореуза Босфор.

Прочитајте још: Овај светац је са КРСТОМ У РУЦИ заштитио град од војске: Данас је СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ПАНКРАТИЈА

Пострадала је током царовања Диоклецијана, а на тај дан се празнује њен спомен. Оно по чему је битна светитељка је чудотворно дејство њених чесних моштију, које се посебно приказало као такво за време четвртог васељенског сабора у Халкидону. Тај сабор је сазван у време цара Маркијана и Пулхерије 451. године после смрти цара Теодосија Млађег. Повод за сазив овога Сабора дала је Диоскорова јерес, патријарха александријског и Евтихија, архимандрита цариградског, који су распростирали лажно учење да у Христу Господу нису биле две природе, божанска и човечанска, него само једна, божанска.

Вероисповедање
На овом сабору највиднију улогу су имали Анатолије, цариградски патријарх и Јувеналије јерусалимски патријарх. Пошто препиркама и доказивањима са обе стране нису успели да дођу до конкретног решења, патријарх Анатолије је предложио да православци и јеретици напишу своје вероисповедање, па да их положе у ковчег у ком су стајале мошти свете Ефимије. И сви су се сложили са тим!

Прочитајте још: Бојани је испало 1.000 динара, узео их је човек и НИЈЕ ХТЕО да јој ВРАТИ: Оно што се ДЕСИЛО после, постало је ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ

Два вероисповедања су била написана и постављена на прси великомученице, ковчег затворен и запечаћен царским печатом, а постављена је и војничка стража. Затим су сви провели три дана у посту и молитви. Четвртог дана, кад су отворили ковчег видели су православно вероисповедање у десној руци светитељке, а јеретичко под њеним ногама. Тако је Божја сила решила спор у корист Православља.

Чудотворне мошти Свете Ефимије

Повод да се одаберу њене мошти за помоћ на сабору било је то што су се у прошлости показивале као чудотворне.

Крв из моштију
На дан помена свете Ефимије, сваке године је истицала крв из њених моштију, као да је тог тренутка потекла из рана и та крв је сакупљана. Мермерна гробница је била велика и покривена мермерном плочом, а унутра се налазио дрвени ковчег са моштима. На мермерној гробници са леве стране налазио се малени отвор који се отварао у потребно време и кроз који се могла провући рука. Кроз тај отвор би епископ по завршетку ноћног бдења и пред литургију провукао сунђер и скупљао крв коју би касније исцедио у посуду која је била предвиђена само за то.

Људи када су то видели, уз велику захвалност Богу и светој мученици, мазали би се том крвљу ради благослова и исцељења од болести. Осим што је исцељивала, та крв је била и веома миомирисна. Дешавало се да се крв излива из моштију и у данима када није њен помен, посебно кад би архијереј те цркве водио богоугодан живот.

Осим тога, Ефимија се јављала верницима који су јој се са вером молили, као и онима који су лежали у болести, или би јој се у разним невољама обраћали за помоћ. Са свих страна, нарочито из Цариграда, долазио јој је народ на поклоњење.

Прочитајте још: Данас славимо Светог Антонија Печерског: Сматра се оснивачем и оцем МОНАШТВА у Русији

Света Јелена, блажена Олга

Велика кнегиња руска, пре крштења звана Олга. Жена кнеза Игора. Крштена у Цариграду од патријарха Полиевкта. Велика ревнитељка вере православне у Русији. Упокојила се 969. год.

Преподобни мученик Никодим

Родом из Елбасана. Био жењен и имао деце. Заваран од Турака он прими Ислам и насилно преведе и децу своју у Ислам, осим једног сина, који одбеже у Свету Гору и замонаши се. Никодим оде у Свету Гору, да доведе сина натраг, но Света Гора на њега учини такав утисак, да се он покаја, врати у веру Христову и замонаши.

Три године је оплакивао своје одступништво, па се најзад реши да се врати у Албанију, да откаје свој грех тамо где га је и учинио. Врати се, дакле, изјави пред Турцима, да је он хришћанин и би посечен 11. јула 1722. год. Његове чудотворне мошти и данас леже целе и целебне.

Прочитајте још: Истраживања кажу да ова песма СМАЊУЈЕ СТРЕС за 65%, али је не смете слушати док ВОЗИТЕ

Преподобни мученик Нектарије

Родом из Вриула у Малој Азији. У 17. година насилно потурчен. Имао је сличну судбу као и св. Никодим. Када се као Турчин јавио својој мајци, ова му викне: "одлази од мене, не познајем те. Ја сам те родила као хришћанина а не као Турчина". Он се горко покаја, оде у Свету Гору и тамо у скиту свете Ане замонаши се. Решен да погине за Христа и тиме опере свој грех он оде опет у Вриул, где пострада. Посечен за Христа од Турака у свом месту рођења 11. јула 1820 год. у 21 години својој.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.