· · Коментара: 0
Рекордери

Усеин Болт је много спорији од ОВИХ становника Земље

Најбржи створ на нашој планети је сиви соко који може да лети и 389 километара на час

1592912183_usein-bolt.jpg
Фото:"Депозит"

Најбржи човек на планети Земљи је светски рекордер на 100 и 200 метара Јамајчанин Усеин Болт. Израчунато је, мада је вероватно да је још некад неко од атлетичара у неком моменту трчао и брже, да је Јамајчанин, 2009. године у Берлину, када је поставио светски рекорд на 100 метара са 9,58 секунди достигао брзину од 44,72 километра на час! Ова брзина се и званично узима као највећа коју је икада достигао један човек.

Фото:"Депозит"

Ипак, рекосмо, било је тренутака када су поједини атлетичари (неки су прецртани због допинга, неки због ветра у леђа) трчали знатно брже, а зна се и да је Болт, неколико пута био бржи од свог званичног резултата на 100 метара, али из разних разлога то није признато. Такође, сматра се и да је једном у штафети 4x100 метара Болт био знатно бржи од тих 44,72 км на час.

Прочитајте још:Да ли знате које историјске личности представља КРАЉИЦА у ШАХУ? Прва уопште није била ЖЕНСКО

Ипак, Болт није ни близу брз као неки други становници наше планете.
Тако је у ваздуху, а рачунајући и уопште "рекордере" без премца сиви соко, птица, грабљивица која је и једна од најраспрострањенијих птица на свету (има је и у нашим крајевима) и која фасцинира у сваком погледу.

Чудесно је брз и скоро сваки примерак, чија је брзина мерена је достигао 320 километара на час! Рекордер је сиви соко који је у понирању, када се устремио на плен, достигао 389 километара на час!
Ова чудесна птица може да замахне крилима неколико пута у секунди, а откуцаји срца јој достижу 600 до 900 у минуту!

Фото:"Депозит"

На копну је најбржа животиња из реда мачака - гепард.

Овај становник Африке по својој брзини је познат од давнина. Овај спринтер по рођењу може да достигне 112 километара на час! При томе убрзава као "ферари" од 0-100 километара на час за свега три секунде!

Гепард међутим, није способан да дуго трчи том брзином. Ако истрчи на пример, дужину фудбалског игралишта потребно му је бар 30 минута да се "издува" и буде спреман за нови спринт. Гепарду је брзина неопходна да би стигао ситније антилопе, мање сисаре, јер је он једна од најмањих дивљих мачака-грабљивица Африке и његова тежина се креће од 21 до 72 килограма. Нажалост и гепард је врста чији се број смањује због уништавања његових природних станишта али и криволова. Процењује се да их има око 7.100 на целом свету.

Прочитајте још:Пре тачно 93 године српска национална компанија је раширила крила (ВИДЕО)

Када је вода у питању неприкосновени господар брзине је црни марлин! Становник тропских и суптропских подручја, региона Индијског океана и Пацифика, црни марлин може да достигне брзину и од 129 километара на час. При томе је, захваљујући облику свог тела али и положају пераја, црни марлин способан да не смањујући брзину мења смер, што га чини изузетно успешним предатором. И не само да је екстремно брз, већ је црни марлин и прави маратонац. Један примерак, који је ухваћен и обележен у Калифорнији, поново је ухваћен 16.000 километара даље на Новом Зеланду!

Фото:"Депозит"


Плен од њега тешко може да се сакрије јер и ако дубоко зарони ето црног марлина! Способан је да иде до дубине од 610 метара!

При томе је црни марлин и веома велика риба јер достиже дужину од 4,65 метара и зато представља и велики риболовни трофеј!

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.