· · Коментара: 0
ПОСАО

Зараде велике: Списак занимања која ће у будућности бити најтраженија

Бечки научник Рајнхолд Поп је направио списак најпожељнијих занимања која ће бити тражена и дао савет младима да размишљају у три правца.

Zanimanjebuduc1.jpg

Дигитализација, аутоматизација, глобализација – како ће изгледати тржиште рада у будућности? Пред младима је најтежи задатак - да одаберу занимање које ће бити тражено и добро плаћено, а аустријски научник се понудио да им помогне.

Прочитајте још: Због короне једно занимање прети да НЕСТАНЕ, а многи људи у Србији се баш њиме баве

Дигитализација на свим нивоима
Фото: Еуроком ПР

Бечки научник Рајнхолд Поп представио је неколико прогноза.

Дигитализација се догађа већ деценијама.

- Дигитализација је неоспорно веома важан тренд, али код дигитализације у области рада није реч о радикалној смени, већ о развоју који се догађа већ више деценија и који ће се наставити веома динамично и у будућности -каже Поп.

Машине "отимају" посао?

Због прогнозираних последица дигитализације многи се плаше за свој посао. Ипак, страх није оправдан, објашњава Поп. Једно је сигурно: у будућности се више нико неће од завршетка школовања до пензије бавити само једним послом.

Прочитајте још: Да ли знате где се налази НАЈВЕЋИ споменик на СВЕТУ? Крените новом ПАТРИОТСКОМ рутом по Русији

- Током историје рада машине и технички апарати нису људима само узели посао, већ су им пре свега узели онај досадни део посла - истиче Поп.

Више нико неће 40 година радити исти посао.
Биотехнологија
Биотехнологија

Он сматра да људи неће губити посао, већ да ће њихова занимања бити "реорганизована". Дакле, полако ће долазити до реорганизације тржишта рада и ствари ће се постепено мењати. Као и претходних векова, и у будућности ће неке професије нестати, а неке, потпуно нове ће се појавити. Послови и професије будућности настају у области нових технологија које човек треба да креира, сервисира, представи и продаје. Такође ће се појавити и нове професије у услужним делатностима, јер нове жеље стварају нова тржишта.

Шта ће нестати, а шта ће остати?

Све професије у вези са техником и информационим технологијама (ИТ) ће у будућности имати велику потражњу. ИТ се појављује увек у односу са нечим другим, рецимо медицином, туризмом, трговином, комуникацијама. Трговина, продаја, гастрономија и туризам ће се кроз ИТ променити.

Прочитајте још: Београдске новине забележиле шок причу: Трговачки путник у кафани угледао своју жену, опет се ОЖЕНИО ЊОМ, а кад је умро сазнало се све

Већу улогу ће добити онлајн-продаја и онлајн-маркетинг. Али због тога неће нестати класична трговина. Дигитализација представља мотор за биотехнологије и медицинске технологије. Такође у области истраживања и развоја отвориће се нова радна места. Услед промене климе на значају добијају послови који се технолошки или услужно баве еколошким питањима.

Професије будућности:
Атмосферски физичар - истражује нпр. где је у граду највећа концентрација топлоте и шта се против тога може учинити; ИТ-Сецуритy; Креатор компјутерских игара; Биомедицински аналитичар; Молекуларни биолог; Биоинформатичар; Мејкер – они који креирају, иноватори

За занат се често каже да ће нестати, али никако потпуно.

- Управо у великим центрима занати имају важну улогу - напомиње Поп.

Трговци, занатлије и неговатељице ће увек постојати.

Ипак многе изазове будућности дигитализација неће моћи решити. Ниједна машина не може да пронађе креативна решења или осећа емпатију. Тако ће професије које захтевају такве компетенције у будућности имати потражњу за човеком. Велика потражња ће бити за неговатељима и социјалним услугама као и образовним кадровима.

- Реорганизација значи стално образовање - истиче Поп. Професије будућности захтевају интензивно учење, јер су послови комплекснији него раније и доста су повезани са технологијом. На пример, запослени који раде на обради метала морају савладати начин рада високо модерних машина.

Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како

Када млади траже савет за коју браншу да се одлуче, онда су то свакако нове технологије, техничка хемија или физика, саветује Поп.

- Ипак, никог не би требало одвраћати их од његових одлука, па ако неко жели да се квалификује за одређени посао, требало би га подржати закључује Поп.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.