· · Коментара: 0
ОБОЉЕЊЕ

Знате ли шта је БИГОРЕКСИЈА? Сваки ДЕСЕТИ мушкарац пати од овог ПОРЕМЕЋАЈА

Реч је о термину који се односи на опсесивно-компулсивни поремећај, мишићну дисморфију, која углавном захвата мушкарце.

1594371868_Depositphotos_91108132_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Потпуно је супротна анорексији (која је карактеристична за жене) и јачи пол себе доживљава недовољно развијеним и мишићавим.

Прочитајте још: Српска позната водитељка сваки слободан тренутак ради ИСТУ СТВАР и завидимо јој

Ови мушкарци у просеку се огледају 12 пута дневно, држе стриктне дијете, често се упоређују са другима, питајући се да ли су довољно развијени, фанатично се труде да повећају телесну масу и мишиће, неретко прекомерно користе стероиде.

Сваки десети мушкарац пати од овога!

Према истраживањима, сваки десети мушкарац у теретани пати од овог поремећаја, који може довести до срчаног и можданог удара, скупљања тестиса, губитка косе, безвољности па, у тежим случајевима, и до размишљања о самоубиству. Претерано коришћење супстанци за вештачко увећање мишића додатно наглашава наведене здравствене тегобе.

У програму који је спровео Би-Би-Си, стручњаци предвођени Робом Вилијемсом, проучавали су бигорексију као психички поремећај, који подстичу трауме из детињства, изазване стварањем несигурности код детета. Због тога у пубертету долази до фрустрација приликом пројекције идеалног спољног изгледа, који би требало да буде показатељ успеха и моћи.

Прочитајте још: Тренинг пре првог оброка ефикасније сагорева масноће, а ОВЕ ВЕЖБЕ ће вам помоћи у томе

Уколико код себе приметите назнаке овог поремећаја, попричајте са блиским особама и присетите се својих добрих особина као и тога да је умереност у свему, па и у вежбању, кључ среће.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.