· · Коментара: 0
ЗАТВОР

Ретко идете у тоалет, али не узимајте одмах лекове: Олакшајте живот природним средствима

Једете често, али се не крећете - није ни чудо што имате опстипацију. Не посежите одмах за лаксативима, пробајте природним лековима.

Depositphotos_63138055_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Уколико имате опстипацију или народски речено затвор, то није изненађујуће. Иако једете можда и чешће, размислите о томе шта је на вашем јеловнику.

Прочитајте још: Лекове замените воћем и поврћем: Уз помоћ кромпира и мушмула можете да избегнете лекара

Стручњаци истичу да је за овакво стање црева најчешће одговорна одређена врста хране коју уносите. Уколико не конзумирате довољно намирница са влакнима, као што су поврће и воће, а уз то имате и терапију, можете да очекујете да се појави ово непријатно стање. Стрес којем смо сви изложени, посебна је врста окидача за појаву опстипације.

Природна средства су боља од лаксатива.

Шта можемо да урадимо да се овај поремећај елиминише или макар уреди? Узимање жестоких лаксатива свакако помаже, али може да доведе и до контраефеката, о чему треба водити рачуна. Лаксативи могу да из организма извуку хранљиве састојке, створе зависност код оног ко их узима, али и да изазову понављање опстипације, упозоравају стручњаци.

Помажу исхрана са влакнима и чај од сене.

Зато би природни лекови требало да имају предност у терапијском смислу, тврде заговорници алтернативног лечења. Биљни лаксативи и средства за омекшавање столице без додавања шећера су, по њиховом мишљењу, лек избора.

Прочитајте још: Ако одлазите на посао пре 10 ујутру, може бити великих последица: Ево шта кажу стручњаци

Треба их узимати по потреби и само накратко. Осим тога, треба јести што више житарица и пити много течности. Ако се томе дода и бар мало вежбања, на проблеме са цревима и затвор свако може брзо да заборави.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.