· · Коментара: 0
ВИРУС

ПАНИКА! Поред КОРОНЕ, у Србију стигао и ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА: Епидемиолог Петровић открива МОГУ ЛИ СЕ УДРУЖИТИ!

Вирус грознице Западног Нила регистрован је код комараца у неколико општина и у неколико градова у Србији, саопштено је из Завода за биоциде.

1594901476_mosquito-1332382_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Од како је осванула вест да је у Србији забележен вирус грознице Западног Нила, почела је да влада паника и узнемиреност међу људима, због већ тешке ситуације изазване пандемијом корона вируса.

Прочитајте још: РЕГИСТРОВАН ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА У СРБИЈИ: У овим местима су заражени комарци

Сваке године у августу јавља се вирус грознице Западног Нила, који се преноси преко комараца.

Овај вирус у Београду регистрован је у Бањичкој шуми, око гробља, као што је Мали збег, у приобаљу Дунава, Котежу, Обреновцу, Бановом Брду, као и у још неким градовима у Србији.

Прочитајте још: СРБИЈА ТРАЖИ ОДГОВОР! Како је могуће да ЗДРАВ младић од 26 година УМРЕ ОД КОРОНЕ? Доктор Петровић ОТКРИВА

Да ли би требало да се забринемо да ће постојати већа опасност по живот људи, јер сада поред короне имамо и вирус Западног Нила? Како ће то утицати и да ли ће отежати борбу, као и које су то мере које људи треба да примене да би се заштитили?

Фото: Депозит

Одговор на ова питања дао нам је епидемиолог у пензији др Радмило Петровић.

- Сваке године у ово доба јавља се вирус грознице Западног Нила. Као што знате, преноси се путем уједа комараца који у себи носе овај вирус, али нема никакве потребе за забринутошћу. Овај вирус не можемо довести у везу са вирусом корона. - каже за Магазин Новости др Петровић.

Како је објаснио, не постоји бојазан да ће вирус Западног Нила погоршати већ лошу ситуацију са короном, поменути вируси се не могу "удружити", те за паником нема потребе.

Прочитајте још: Осећам као да на грудима имам бетонску плочу... Пацијенти излечени од короне испричали - И ДАЉЕ СМО БОЛЕСНИ

- Вирус грознице Западног Нила ретко када може изазвати неки тежи облик заразе, као што је запаљење можданица или кочење вратног дела. У лечењу од овог вируса не могу помоћи антибиотици, а препорука је да се лечи општим методама - настваља наш саговорник.

Превенција је најбоља заштита!

Др Петровић даље наглашава: 

- Превенција је најбоља заштита у случају оба вируса. Пазити се да вас не уједу комарци, носити дугачке рукаве уколико сте на отвореном, заштитити лице, а код куће поставити мреже за комарце на прозорима. Препорука је и колективна мера заштите, а то је прскање против комараца - закључио је др Петровић.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.