· · Коментара: 0
КОЦКА

Родитељи ОПРЕЗ! Нова "пошаст" међу српском децом: Како би се коцкали прибегавају ЛУКАВИМ МЕТОДАМА

Затварањем кладионица деца нису престала да се коцкају, већ су наставили да то раде ннлајн клађењем током изолације

Depositphotos_7154864_xl-2015.jpg
Коцкају се и млади и стари Фото: Депозитфото

Пре изолације испред кладионица су могли да се виде тинејџери како чекају и моле старије мушкарце да им уплате тикете, што су они "солидарно" чинили. Крајем марта кладионице су затворене, али коцкање није престало.

Прочитајте још: Исланд је нашао начин да смањи наркоманију код тинејџера за 40 ОДСТО, може ли Србија да препише МОДЕЛ?

Тинејџери су затварање кладионица дочекали спремни, јер су уз помоћ личних карата својих родитеља брзо отворили онлајн налоге.

Др Бошковић Ђукић
Тинејџери су брзо направили онлајн налоге  уз помоћ личних карата родитеља.

- Ниједна друштвена криза није укинула проблем зависности, већ га је само учинила теже видљивим, па после изласка из изолације треба осмислити мере заштите, у које обавезно спада ограничавање броја кладионица и других видова коцкања - каже Даница Бошковић Ђукић, породични психотерапеут из Клинике за болести зависности у Институту за ментално здравље.

Прочитајте још: Не контролишете шта дете ради на интернету? После овог текста ћете почети

Увођење мера затварања коцкарница и кладионица сигурно је допринело мањем коцкању. Међутим, недостаје општа анализа о понашању зависника од коцке, клађења, покера, играња на слот машинама и електронском рулету, попуњавања тикета и других игара на срећу.

Бесни родитељи
У кладионице редовно "упадају" бесни родитељи чији су тинејџери изгубили новац на клађењу. То су суме од 200 до 1.000 евра, а родитељи, уместо да реше проблем са дететом, прете адвокатима да ће тужити кладионицу што је пустила малолетног момка.

- Онлајн клађење је у време изолације сигурно било доступније и примамљивије, као сурогат за оне којима су коцкање и клађење део свакодневице - каже др Бођковић Ђукић.

Не постоји анализа о понашању зависника.

Један учесник је рекао да му је у почетку било необично, “али кад немаш други избор, дај шта даш. Можда сам напетији, раздражљивији, могу кад хоћу да играм, покушавам да се ограничим, али...” Његова прича најбоље одсликава психолошко стање зависника.

Прочитајте још: Штитећи децу од кућних послова правите грешку: Истраживање траје 75 година и сасвим је јасно

Како функционише виртуелни свет коцке?

- Велики број сајтова нуди бесплатно коцкање, како би побудили интересовање да касније могу да се коцкају и за новац и то је нарочито ризично за младе - истиче др Бошковић Ђукић.

Уз коцку иду пороци Фото: Депозитфото

Таква особа све више времена проводи коцкајући се, уз очекивање добитка, а све чешће губи. Кроз одређени период већ развија образац понашања, који се огледа у коцкању без обзира на тежину и штетност последица.

Онлајн коцка траје дуже од одласака у кладионицу.

И наравно, таква особа је увек спремна да негира или умањује очигледне последице. На несрећу, онлајн коцкање није ни забрањено нити дозвољено. А могла би, макар, да се ограничи уплата, трајање, па чак и да се забране виртуелне игре за време епидемије. Неки подаци већ упозоравају да је порастао број корисника виртуелних облика коцкања.

Прочитајте још:  У овом градићу чим падне киша сви БЕЖЕ из поља, јер тамо камење РАСТЕ!

- Сада ће многи морати да супротставе обавезе и одговорност наспрам доколице и забаве и овај период ће свакако изнедрити нови проблем, а могуће и нове пацијенте у нашим институцијама које лече зависност - закључује др Бошковић Ђукић.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.