· · Komentara: 0
Alternativa

Ukoliko korona zatvori granicu Makedonije, ne odustajte od Grčke - EVO REŠENJA

Kroz Bugarsku vas očekuje nešto duži put ali i paprene kazne za nepoštovanje propisasaobraćajnih

put-bugarska-1.jpg
Foto:"Reno"

Ako od 15. juna zbog problema sa koronom granični prelazi u Severnoj Makedoniji budu zatvoreni ili ako bude dužih zadržavanja zbog eventualnih testiranja, provera ili bilo čega drugog što bi našim turistima moglo da zakomplikuje put do obala Grčke, najoptimalniji je alternativni pravac  preko Bugarske.

Put jeste duži, od Beograda preko Makedonije do Soluna ima 645 kilometara, a preko Sofije 685 kilometara ali ni to nije "smak sveta".

Foto:"Reno"

Najbrža i najbolja trasa preko Bugarske, od Beograda na primer, ide auto-putem do Niša.Zatim se ide kroz Sićevačku klisuru do Pirota. Od Pirota put turiste dalje vodi do graničnog prelaza Gradina sa Bugarskom. Tu treba kupiti vinjetu za korišćenja auto-puta kroz Bugarsku koja važi sedam dana i košta sedam evra. Od graničnog prelaza ide se pravcem za Sofiju. Ali, pre glavnog grada Bugarske, na obilaznici oko Sofije, vozači moraju da se isključe na izlazu ka Blagoevgradu. Oznaka puta je A6 i E79 i prate se putokazi Pernik i Kulata.

Pročitajte još: Ako krenete u Grčku, MORATE IMATI OVAJ PAPIR, inače vas Makedonci vraćaju NAZAD

Za Bugarsku kao i za Grčku ne treba "zeleni karton" (za Makedoniju treba) a ukoliko posedujete novu, biometrijsku vozačku dozvolu, nije potrebna ni međunarodna vozačka dozvola. Naravno, ukoliko saobraćajna dozvola za vozilo kojim upravljate ne glasi na vaše ime, onda vam je potrebno i ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (izdaje je AMSS, košta 1.500 dinara i važi 12 meseci). U Grčkoj vam je potreban i PP aparat (u Bugarskoj samo ako imate vozilo sa TNG).
Foto:"Dačia"


Na graničnom prelazu Kulata sa bugarske strane, obično nema većih gužvi. Dalje do Soluna ili ka ostalim destinacijama u Grčkoj vode dobri, našim turistima već znani auto-putevi i tu nema nikakvih nepoznanica - kaže Jovica Mitić i preporučuje vozačima da pre polaska na put pozovu informativni centar AMSS i još jednom se raspitaju o stanju i uslovima na putevima, graničnim prelazima.

Pročitajte još:Šta vam je sve potrebno kada putujete kolima u inostranstvo?

Za Bugarsku vam od dokumenazta, pored pasoša treba i važeća vozačka dozvola, a ako niste vlasnik vozila, ili se ono ne vodi na vaše ime i dozvola za upravljanje tuđim vozilom. Obavezna su dnevna ili kratka, oborena svetla ako vozite tokom dana.Kazna je 50 leva.Obavezan je i reflektujući prsluk kao i PP aparat ako imate vozilo na TNG.
Ograničenje brzine na auto-putu je 140 kilometara na čas, na ostalim putevima  90, a u gradu 50 kilometara na čas. Dete mlađe od 3 godine mora biti vezano u dečijem sedištu koje odgovara  telesnoj visini i težini deteta.

Pročitajte još: Sve više vozača kupuje kamere, a možete je nabaviti za 1.500 dinara

Dete starije od 3 godine i visine do 150 cm može se prevoziti u vozilu bez dečijeg sedišta ali samo na zadnjem sedištu vezano.

Saobraćajne kazne su poprilično visoke. Vožnja pod uticajem alkohola koštaće vas od 500-1.000 leva.Koliko je to u evrima lako je izračinati jer se za jedan lev dobija oko pola evra. Prekoračenje brzine u selu za 20km/h košta 20-350, vožnja kroz crveno svetlo 50leva , kao i nevezivanje pojaseva i telefoniranje za vreme vožnje.Obratite pažnju kod parkiranja jer su tu Bugari veoma revnosni a kazna je čak 200 leva.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.