· · Коментара: 0
Алтернатива

Уколико корона затвори границу Македоније, не одустајте од Грчке - ЕВО РЕШЕЊА

Кроз Бугарску вас очекује нешто дужи пут али и папрене казне за непоштовање прописасаобраћајних

put-bugarska-1.jpg
Фото:"Рено"

Ако од 15. јуна због проблема са короном гранични прелази у Северној Македонији буду затворени или ако буде дужих задржавања због евентуалних тестирања, провера или било чега другог што би нашим туристима могло да закомпликује пут до обала Грчке, најоптималнији је алтернативни правац  преко Бугарске.

Пут јесте дужи, од Београда преко Македоније до Солуна има 645 километара, а преко Софије 685 километара али ни то није "смак света".

Фото:"Рено"

Најбржа и најбоља траса преко Бугарске, од Београда на пример, иде ауто-путем до Ниша.Затим се иде кроз Сићевачку клисуру до Пирота. Од Пирота пут туристе даље води до граничног прелаза Градина са Бугарском. Ту треба купити вињету за коришћења ауто-пута кроз Бугарску која важи седам дана и кошта седам евра. Од граничног прелаза иде се правцем за Софију. Али, пре главног града Бугарске, на обилазници око Софије, возачи морају да се искључе на излазу ка Благоевграду. Ознака пута је А6 и Е79 и прате се путокази Перник и Кулата.

Прочитајте још: Ако кренете у Грчку, МОРАТЕ ИМАТИ ОВАЈ ПАПИР, иначе вас Македонци враћају НАЗАД

За Бугарску као и за Грчку не треба "зелени картон" (за Македонију треба) а уколико поседујете нову, биометријску возачку дозволу, није потребна ни међународна возачка дозвола. Наравно, уколико саобраћајна дозвола за возило којим управљате не гласи на ваше име, онда вам је потребно и овлашћење за управљање туђим возилом у иностранству (издаје је АМСС, кошта 1.500 динара и важи 12 месеци). У Грчкој вам је потребан и ПП апарат (у Бугарској само ако имате возило са ТНГ).
Фото:"Дачиа"


На граничном прелазу Кулата са бугарске стране, обично нема већих гужви. Даље до Солуна или ка осталим дестинацијама у Грчкој воде добри, нашим туристима већ знани ауто-путеви и ту нема никаквих непознаница - каже Јовица Митић и препоручује возачима да пре поласка на пут позову информативни центар АМСС и још једном се распитају о стању и условима на путевима, граничним прелазима.

Прочитајте још:Шта вам је све потребно када путујете колима у иностранство?

За Бугарску вам од докуменазта, поред пасоша треба и важећа возачка дозвола, а ако нисте власник возила, или се оно не води на ваше име и дозвола за управљање туђим возилом. Обавезна су дневна или кратка, оборена светла ако возите током дана.Казна је 50 лева.Обавезан је и рефлектујући прслук као и ПП апарат ако имате возило на ТНГ.
Ограничење брзине на ауто-путу је 140 километара на час, на осталим путевима  90, а у граду 50 километара на час. Дете млађе од 3 године мора бити везано у дечијем седишту које одговара  телесној висини и тежини детета.

Прочитајте још: Све више возача купује камере, а можете је набавити за 1.500 динара

Дете старије од 3 године и висине до 150 цм може се превозити у возилу без дечијег седишта али само на задњем седишту везано.

Саобраћајне казне су поприлично високе. Вожња под утицајем алкохола коштаће вас од 500-1.000 лева.Колико је то у еврима лако је израчинати јер се за један лев добија око пола евра. Прекорачење брзине у селу за 20км/х кошта 20-350, вожња кроз црвено светло 50лева , као и невезивање појасева и телефонирање за време вожње.Обратите пажњу код паркирања јер су ту Бугари веома ревносни а казна је чак 200 лева.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.