· · Komentara: 0
KORONA

U SRBIJI je svaka druga osoba GOJAZANA, a oni su pravi mamac za KORONU - Evo kako utiče na njihov organizam

Najbolje što gojazni mogu da urade je da smršaju pre drugog talasa kovida, koji se očekuje na jesen i zimu, upozoravaju lekari širom sveta.

1595243964_debeljuca.jpg
Foto: Piksabej

Oni kažu da je skidanje bar dela suvišnih kilograma najvažnija preventivna mera protiv komplikacija infekcije virusom korona. Ovaj stav zauzeli su na osnovu dosadašnjeg iskustva koje je pokazalo da gojaznost povećava rizik od mortaliteta usled kovida 19 za čitavih 37 odsto.

Pročitajte još: Ruski lekari spremaju narod za APOKALIPTIČNU jesen: Pratite uputstva i SPASITE SE

Muškarci ugroženiji
Oba pola obolevaju podjednako, ali je klinička slika teža i smrtnost je veća kod muškaraca. Količina ACE2 proteina je veća kod muškaraca, jer imaju više masnog tkiva na stomaku, koje je odgovorno za metabolički slom kod kovida 19.

U Srbiji 54 odsto stanovništva ima prekomernu telesnu masu, a gojazno ih je 23 odsto. Iako, zasad, još nema podataka o tome koliko je gojaznost uticala na smrtnost u našoj populaciji, gotovo je izvesno da je dovela do mnogobrojnih komplikacija kod zaraženih.

U Srbiji je svaki drugi čovek gojazan!

Gojazni izloženi većem riziku od oštećenja pluća, imunog sistema i pogoršanja upalne reakcije usled kovida.

Manje masti Foto: Piskabej

- Osobe sa indeksom telesne mase većim od 35 kg/m2 imaju veliku količinu masti u trbuhu, koja podiže dijafragmu i otežava disanje - kaže docent dr Snežana Polovina, endokrinolog Kliničkog centra Srbija.

Mast i korona stvaraju "citokinsku oluju"!

Masne ćelije su metabolički aktivne, i kad su prepunjene mastima proizvode zapaljenske molekule - citokine, koji pokušavaju da zaštite organizam od prekomerne količine masti. Kad virus korona uđe u organizam, ta zapaljenska reakcija postaje prenaglašena i nastaje "citokinska oluja".

- To je stanje u kome popuštaju kontrolni odbrambeni mehanizmi, pluća se pune zapaljenskom tečnošću, onemogućena je razmena gasova, smanjuje se zasićenost krvi kiseonikom i ćelije počinju da odumiru - ističe dr Polovina.

Ako ste visoki 170 cm
Čovek visok 170 santimetara treba da ima do 72 kilograma. Ako ima 86 to je prekomerna telesna masa, a ako ima 92 onda je već gojazna.

Pročitajte još: "Nikom ne verujte!" Doktor Maksim tvrdi: Da biste pobedili koronu, ZAKISELITE SVOJU KRV

Druga otežavajuća okolnost je to što je u masnim ćelijama povećana količina ACE2 proteina, koji omogućava ulazak virusa korona u ćelije i njegovo duže zadržavanje u masnim ćelijama.

Prekomerni unos masti sa velikom količinom šećera i masti smanjuje imunološki odgovor i povećava rizik od infekcije.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.