· · Komentara: 0
KORONA

Mnogo je KOMPLIKOVANIJE nego što se mislilo! Korona ne napada samo PLUĆA - objavljeni UZNEMIRUJUĆI PODACI

Bubrezi nisu jedini glavni organ koje korona virus pogađa - kažu iz Nacionalnog instituta za zdravlje

1594891535_photo-of-doctor-saving-patients-life-3376790.jpg
Foto: Pixabay

Lekari koji leče pacijente takođe moraju biti obazrivi u potrazi za znakovima akutnog oštećenja miokarda.

Pročitajte još:  ŠTA SE OVO DEŠAVA?! Žena NEGATIVNA NA KORONU, bila 14 dana u izolaciji, a ZARAZILA najmanje 71 osobu

Covid - 19 prema novim istraživanjima je mnogo komplikovanija bolest nego što se mislilo u početku. Ne napada samo pluća, već i druge najvažnije organe u čovečjem organizmu. Može ozbiljno da ošteti bubrege. Četvrtini pacijenata, kojima je potreban respirator da bi održavao funkciju pluća, potrebno je i veštačko održavanje bubrega, kako bi pospešili njihovu funkciju.

Ipak, dokazano je da bubrezi nisu jedini organ koje korona pogađa. Nova istraživanja pokazuju da lekari dodatno moraju da obrate pažnju i na istraživanje akutne povrede miokarda, odnosno znakove koji izazivaju srčani udar.

Simptomi akutnog oštećenja miokarda, izazivaju bol u grudima, palpitacije srca, hroničan umor i kratak dah. Ovi simptomi su slični respiratornim komplikacijama koje izaziva Covid - 19, pa bi srčani udar mogao da se propusti. Ključno je proveriti ispitivanje ovih simptoma.
Foto: Pexels

Srčani udar je primećen kod jednog od 10 pacijenata koji su umrli od Covid-19 u italijanskim bolnicama, ukazao je NICE. NJegova nova smernica ima za cilj da pomogne zdravstvenim radnicima, koji nisu specijalizovani za kardiologiju, u identifikaciji, praćenju i upravljanju pacijenata sa Covid-19 i srčanim problemima.

NICE preporučuje testiranje nivoa markera srčanog oštećenja i upale prisutnih u krvi pacijenata sa srčanom problemima. EKG može identifikovati pacijente koji potencijalno mogu dobiti srčani udar. Ove pacijente je potrebno često nadgledati kako bi se otkrilo pogoršanje srca ili disanja.

Pročitajte još: Kolektivni imunitet NE POSTOJI! Doktor Andrej: Virus je mogao biti sprečen u JANUARU, neko će morati 2 puta da se VAKCINIŠE

Ako se sumnja na srčani udar, treba potražiti pomoć kardiologa. Kada ne postoji jasna dijagnoza srčanog udara, testovi na srčane markere i EKG moraju svakodnevno da se ponavljaju kod pacijenata kod kojih postoji sumnja.

Foto: Pexels

Ukoliko virus dođe do srčanog mišića, tada su mogućnosti miokarditisa (upale srčanog mišića) i zastajanja srca. Graham Lipkin, savetnik za nefrologiju i predsednik bubrežne asocijacije, objasnio je da pacijenti sa koronom mogu da razviju akutno oštećenje bubrega iz više razloga. Jedan je česta dehidracija.

Takođe istaživanja pokazuju da Covid može napasti bubrege, ometajući njihov ključni zadatak da se oslobode otpada, a zauzvrat može dovesti do zastajanja rada bubrega.

Tada ponovo jak virus korone može prouzrokovati "oluju citokina" kada je telo nadvladano raširenom upalom po svim organima. Bubrezi često postaju plen ove upale.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.