· · Komentara: 0
SALATA

Dočekajte leto sa stilom i napravite ZELENI AJVAR

Malidžano je pravo osveženje na stolu tokom letnjih meseci, jer može da zasiti u danima kada se domaćici ne pali šporet.

1592745905_malidzano.jpg
Kao salata ili kao sendvič Foto: A. M.

Malidžano nazivaju i "zeleni ajvar" iako se pravi od modrog patlidžana. Može da se maže na hleb i jede kao sendvič, ali i da se pripremi  za salatu.

Pročitajte još: Ovo povrće je čuveni AFRODIZIJAK, a žene od njega mogu da oslabe (FOTO)

Beli luk daje ukus

Sastojci:

  • beli luk
  • modri patlidžan
  • zelena paprika
  • ulje
  • so i biber
  • kašika šećera prema ukusu

Priprema:

Modri patlidžan se opere, uklone se peteljke i stavi u pleh pa se peče u rerni dok potpuno ne omekša.

Paprike ispecite i očistite od semenki, ali ne pedantno kao za ajvar.

Zlene paprike se peku na ringli ili roštilju i stave u kesu. Kada se napare spremne su za ljuštenje. Prilikom ljuštenja treba ukloniti i semenke, ali ne previše pedantno kao za ajvar.

Kada se patlidžan ispekao u rerni, izvadi se i, kada se ohladi, ukloni se koža. U avan se ubacuju parčići modrog patlidžana i paprika i zajedno se melju. Prebaci se sve u zajedničku posudu.

Odličan i kao sendvič
U jelu treba da preovladava modri patlidžan.

Beli luk se sitno isecka, još bolje ako se pasira i doda smesi. U tiganj ili šerpu se sipa ulje, zagrje i onda se doda smesa od modrog patlidžana i zelene paprike. Proprži se zajedno sa belim lukom i malidžano je gotov.

Ako se doda pečeni paradajt dobili ste pindžur.

Pročitaje još: Jedan AVOKADO može da napravi ceo ručak

Malidžano je izuzetno ukusan kada se jede sa jogurtom. Ukoliko se uz modri patlidžan u rerni peče i paradajz, koji se pomeša u avanu i doda smesi, onda se dobija pindžur.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.