· · Komentara: 0
SALATA

Raste kao KOROV, a salata od njega je prepuna VITAMINA

Za ovu biljku svi misle da je korov i prava napast u baštama, a od njega se pravi salata koja podiže imunitet i pravo je okrepljenje za rekonvalescente

MaslacakSalata.jpg
Foto: A. M.

Listovi mladog i svežeg maslačka prava su blagodet za organizam posle teške zime, prehlada i virusa. Prepuni su vitamina i salata od maslačka u proleće krepi organizam više nego i jedno drugo jelo.

Pročitajte još: Jedan komorač, a dve salate: Jednostavna, a zdrava hrana uz koju gubite kilograme

Maslačak je bogat kalijumom i kalcijumom, ali i vitaminima A i B, pa fitoterapeuti obožavaju ovaju ovu samoniklu biljku. giht, reumatizam, ekcem, lišaj, čir, a olakšava rad želuca. Odličan je za malokrvne i čisti krv. Koren se koristi za šećernu bolest.

Ipak, sveža salata je najveća "zvezda" ove blagotvorne biljke. Međutim, salata od maslačka se jede isključivo u proleće, jer listovi moraju da budu mladi i sveži. Listovi se beru pre nego što biljka procveta. Beru se na ekološki čistom mestu, daleko od puteva i ljudi.

Beru se samo mladi listovi
Foto: A. M.

Priprema:

Kada se uberu mladi listovi, tokom noći potope se u vodu i ostave do ujutru, jer će se tako izgubiti gorčina.

Beru se samo mladi listovi daleko od puta.

Listovi se iscepkaju i pomešaju sa zelenom salatom, što nije obavezno, ali je ukusnije za one koji nisu navikli na opor ukus.

Listovi se operu pod mlazom vode, posole i poliju maslinovim uljem. Dodaju se balzamiko, jabukovo sirće ili limun. U šoljicu mogu da se pomešaju sirće i kašikica žutog šećera.

Može da se doda i sitno iseckan čen belog luka.

Pročitajte još: Domaća supa je pravi lek, a da bi bila bistra primenite jedan TRIK (Foto/Video)

Listovi maslačka mogu da se dodaju kuvanom krompiru, crnom luku i kuvanim jajima, čime će se dobro poznata krompir-salata obogatiti mineralima i vitaminima.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.