· · Коментара: 0
САЛАТА

Расте као КОРОВ, а салата од њега је препуна ВИТАМИНА

За ову биљку сви мисле да је коров и права напаст у баштама, а од њега се прави салата која подиже имунитет и право је окрепљење за реконвалесценте

MaslacakSalata.jpg
Фото: А. М.

Листови младог и свежег маслачка права су благодет за организам после тешке зиме, прехлада и вируса. Препуни су витамина и салата од маслачка у пролеће крепи организам више него и једно друго јело.

Прочитајте још: Један коморач, а две салате: Једноставна, а здрава храна уз коју губите килограме

Маслачак је богат калијумом и калцијумом, али и витаминима А и Б, па фитотерапеути обожавају овају ову самониклу биљку. гихт, реуматизам, екцем, лишај, чир, а олакшава рад желуца. Одличан је за малокрвне и чисти крв. Корен се користи за шећерну болест.

Ипак, свежа салата је највећа "звезда" ове благотворне биљке. Међутим, салата од маслачка се једе искључиво у пролеће, јер листови морају да буду млади и свежи. Листови се беру пре него што биљка процвета. Беру се на еколошки чистом месту, далеко од путева и људи.

Беру се само млади листови
Фото: А. М.

Припрема:

Када се уберу млади листови, током ноћи потопе се у воду и оставе до ујутру, јер ће се тако изгубити горчина.

Беру се само млади листови далеко од пута.

Листови се исцепкају и помешају са зеленом салатом, што није обавезно, али је укусније за оне који нису навикли на опор укус.

Листови се оперу под млазом воде, посоле и полију маслиновим уљем. Додају се балзамико, јабуково сирће или лимун. У шољицу могу да се помешају сирће и кашикица жутог шећера.

Може да се дода и ситно исецкан чен белог лука.

Прочитајте још: Домаћа супа је прави лек, а да би била бистра примените један ТРИК (Фото/Видео)

Листови маслачка могу да се додају куваном кромпиру, црном луку и куваним јајима, чиме ће се добро позната кромпир-салата обогатити минералима и витаминима.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.