· · Komentara: 0
Češke kombinovane puške

Nekada četiri, danas jedan - modeli koje su voleli i na Zapadu

U komunističkoj Čehoslovačkoj uspešno i dugo proizvodili su četiri modela, potpuno različitih kombinovanih bok pušaka, a danas u Češkoj Republici, članici EU, proizvodi se samo jedna bok kombinirka - ČZ serije 800

1593778260_brno.jpg
brno - foto: Vlada Mitrović

Brno 500 je možda najlepša češka  kombinirka. Ima potpuno zaobljenu baskulu, poput najfinijih italijanskih bok dvocevki. Primenjen je sistem zabravljivanja, koji je omogućio najnižu moguću visinu baskule. A to uz njene oble ivice daje elegantan i dopadljiv izgled oružja.

Pročitajte još: Zlatni Simson od osamdeset leta (FOTO)

Radi se o pušci kod koje se gore nalazi sačmena cev isključivo kalibra 12/70. Ova "naša" puška, a i većina onih koje su uvezene u SFRJ, u donju karabinsku cev primala je metak 7x65 R. NJena tačna oznaka je Brno 502.3. Cevi su joj duge 600 mm, ukupna dužina iznosi 1.029 mm, a puška ima masu samo 3.350 g.

Ovo je možda najlepša Brno kombinirka. Ima potpuno zaobljenu baskulu, poput najfinijih italijanskih bok dvocevki, foto: Vlada Mitrović

Cevi su spojene monoblokom dužine 56,5 mm, visokim 56,5 mm i širokim 32/39,5 mm. Monoblok se uklapa u čeličnu kovanu baskulu visine samo 60,5 mm i široku 40,5 mm. U zoni gornje cevi nalaze se ključevi za bravljenje simetrično postavljeni sa obe strane sačmene cevi. Ovo je jedan veoma pojednostavljen oblik Bos brave, koju je proslavila italijanska fabrika "Peraci".

Redak primerak na ovim prostorima

Kod ove kombinirke  posebno se vodilo računa o mehanizmu za okidanje.  foto: Vlada Mitrović

Kod Brna 500 posebno se vodilo računa o mehanizmu za okidanje. Prednji obarač koji opaljuje karabinsku cev, ima ugrađen francuski šteher. Kada unapred poguramo prednji obarač, puška će opaliti već pri sili od 0,5 daN. Bez štehera sila je nešto ispod 2 daN. Na baskuli, tamno brunirane površine, sa leve strane se nalazi mašinski graviran jelen, a sa desne su srna i srndać. 

Kundak nemačkog tipa sa okruglom obrazinom, urađen je od orahovine, ne baš najviše klase. Podkundak se skida povlačenjem bravice unazad, što ukazuje na klasično jednostavno rasklapanje puške. Kočnica je na uobičajenom mestu za lovačke puške, odnosno, na vratu kundaka. Puška ima zajedničke izvlakače koji iz ležišta zajedno povlače oba metka.

Radi se o pušci kod koje se gore nalazi sačmena cev isključivo kalibra 12/70, foto: Vlada Mitrović

Rastojanje od dna kundaka do prednjeg obarača iznosi 365 mm. Zadnji nišan je smešten u lastin rep i može da se pomera po pravcu. Puška Brno 500 je lepo finiširana, čekiranje kundaka je romboidima, na njoj nema oštrih ivica. Ovaj model je poslednjih decenija 20. veka bio tražen i prodavan u Zapadnoj Evropi putem trgovačkih lanaca "Ketner" i "Frankonia". 

Nišanska dužina, odnosno rastojanje između mušice i zadnjeg nišana iznosi 380 mm, foto: Vlada Mitrović

Kod nas ga baš iz tog razloga nije bilo mnogo u prodaji, tako da se Brno 500 ubraja u najređe čehoslovačke kombinirke na našim prostorima. Sve u svemu, jako dopadljiva, lepo urađena, vitka, obla, kombinovana puška, koja ispunjava sve lovne zadatke. Mali ih je broj, tako da osim upozorenja o redovnom čišćenju, nemamo podatke o nekim učestalim ili tipskim kvarovima. Retki primerci koji se ponude u oglasima brzo nađu kupca. Dugujemo veliku zahvalnost Mirku Ličini, iskusnom i čuvenom kraljevačkom lovcu koji nam je omogućio da detaljno isprobamo njegovu kombinovanu pušku Brno 500. 

Pravo sa repariranja u naše ruke 

Serija pušaka 580 dolazi iz Uherskog Broda i poznata je pod imenom Tatra. Nalazimo je u literaturi i kao Brno CZ 584, zatim kao ČZ 584, Kozlica... Rađene su u kalibrima 12 i 16/70 u sačmenoj i 7x65 R, 7x57 R, .222 R, .308 W, .30-06 S karabinskoj cevi.

Vlasnik sa svojom Tatrom, foto: Vlada Mitrović

Zahvaljujući Aleksi Andonoviću, mladom lovcu iz Trstenika, imali smo priliku da se detaljnije upoznamo sa puškom Tatra 584 kalibra 12/70-7x65 R, koja ima i par rezervnih cevi kalibra 12/70. Aleksina puška je tek pristigla sa detaljnog repariranja kod puškara, tako da smo bili prvi koji su je analizirali. Ukupna dužina puške 584 sa kombinovanim cevima iznosi 1.070 mm. Masa puške je 3,35-3,45 kg. Vlasnik je visoka osoba koja je produžila kundak, tako da rastojanje od dna kundaka do prvog obarača iznosi 390 mm. Prvi obarač opaljuje donju karabinsku cev. Interesantno je da kod para sačmenih cevi, postoji pomoćna mušica postavljena 290 mm od baskule. 

Cevi kombinirke 584 su spojene monoblokom i punim prutevima. Baskula puške je čelična, kovana, pravih geometrijskih linija, koje ukazuju na futuristički, a ne klasičan ukus konstrukotra puške. Kao i sve, ove oštre crte puške se nekome dopadaju, a neko više voli zaobljene, lučno svedene površine glave oružja. Širina baskule iznosi 40, a visina 65,5 mm. Ova nešto veća visina profila puške i njene baskule, uslovljena je njenim bravljenjem. 

Rasklapanje je klasično, potezanjem donje poluge na podkundaku. Na cevi su gore ugrađeni mehanički nišani, mušica je fiksna, a zadnji nišan je smešten u lastin rep, foto: Vlada Mitrović

Tatra 584 ima dva donja Purdey ključa širine 9x4,5 mm i u zoni gornje sačmene cevi, sa obe strane postoje otvoreni Kersten ključevi dugi 20 i široki 4,2 mm. NJih bravi okrugli poprečni klin prečnika 8,5 mm. Na prednjem donjem Purdey ključu je lučni oslonac koji naleže na osovinu, oko koje rotiraju cevi pri prelamanju. Puška je čvrsto zabravljena u četiri tačke, ne računajući prednji oslonac oko koga rotiraju cevi. Česi su malo uprostili Kersten konstrukciju, ali ne na uštrb čvrstine bravljenja. 

Rasklapanje je klasično, potezanjem donje poluge na podkundaku. Na cevi su gore ugrađeni mehanički nišani. Mušica je fiksna, pravougaonog profila, a zadnji nišan je smešten u lastin rep i može da se pomera po pravcu. Zarez zadnjeg nišana je pravougaoni.

Tatra 584 je čvrsto zabravljena, dobra, pouzdana lovna puška, foto: Vlada Mitrović

Nišanska linija je veoma duga, čak 460 mm. Tu je i pripremljena šina za montažu optičkog nišana. Puška je opremljena automatskom kočnicom koja se nalazi na vratu kundaka. I ovde prednji obarač opaljuje donju karabinsku cev.

Pažljivo sa vernim "čehinjama" 

Površine od čelika su glatke, bez gravure i zaštićene crnim bruniranjem. Akcenat nije stavljen na ukrašavanje već na čvrstinu i funkcionalnost ovog oružja. Kundak je tipično češki, odnosno nemački, sa oblom obrazinom i od orahovog drveta. U našu zemlju su pođednako uvožene Tatre 584 u sačmenim kalibrima 12/70 i 16/70. Osamdesetih godina prošlog veka još nije bilo zapostavljanja starog dobrog kalibra 16. Kod karabinske cevi takođe "ispravljamo" nepravdu prema kalibru 7x57 R, koji se u neznanju, po efikasnosti stavlja daleko iza kalibra 7x65 R. To jednostavno nije tačno. Oba metka su uz dobar pogodak i pravilan izbor zrna i te kako dovoljni za svu lovnu divljač naših lovišta. Ocena je da je Tatra 584 čvrsto zabravljena, dobra, pouzdana lovna puška. Na njoj nema mnogo ukrasa, ali zato odiše čvrstinom uglastog čelika.

Kundak je tipično nemački, sa oblom obrazinom i od orahovog drveta, foto: Vlada Mitrović

Pročitajte još: Iako je OKO najsavršeniji optički instrument, prilikom nišanjenja javljaju se značajna ograničenja
Na kraju, dužni smo da izrazimo svoje duboko neslaganje sa autorima koji omalovažavajuće pišu o čehoslovačkim kombinovanim puškama. O svakom oružju moramo suditi, uzevši u obzir njegovu funkcionalnost, pouzdanost, upotrebljivost u lovu, preciznost i CENU! Uključivši ovaj poslednji, naglašeni parametar, Brno 500 i Tatra 584 su izuzetno dobra lovna oružja. Savet vlasnicima bio bi - pažljivo čistite, održavajte i zatvarajte vaše "čehinje" i verno će vas služiti ceo lovni vek!

msc Vlada MITROVIĆ
 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.