· · Komentara: 0
Borba

ODOBREN LEK za virus korona!

Izdavanje odobrenja trajalo samo nedelju dana od preporuke Evropske agencije za lekove u odnosu na uobičajenih 67 dana

1593784618_Depositphotos_349567828_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet leka Remdesivir, koji je postao prvi medikament za lečenje COVID-19 sa dozvolom na nivou Evropske unije.

Pročitajte još: Korona virus je MUTIRAO: Sada je u NOVOM OBLIKU, mnogo jači i OPASNIJI

U Briselu navode da je odobrenje za Remdesivir izdato po ubrzanom postupku nakon preporuke Evropske agencije za lekove koju su usvojile i države članice EU 27.

Foto: Depozit

Dodaje se da je izdavanje odobrenja trajalo samo nedelju dana od preporuke Evropske agencije za lekove u odnosu na uobičajenih 67 dana koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

Komesarka zadužena za zdravlje Stela Kiriakides naglašava da je ovim učinjen značajan korak u borbi protiv virusa.

Pročitajte još: NIJE KAKO SE MISLILO! Korona virus pretvara ljudske ćelije u ZOMBIJE koji puštaju izdanke i šire se po celom telu (FOTO)

- Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mesec dana od podnošenja zahteva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lek. Prevrnućemo svaki kamen pokušavajući da obezbedimo efikasno lečenje ili vakcinu protiv korona virusa - izjavila je Kiriakides.

U Komisiji navode da je Remdesivir sada dozvoljen za uslovno stavljanje u promet što je jedan od mehanizama EU napravljenih da bi se osigurao rani pristup lekovima potrebnim kao odgovo na hitne situacije kao što je trenutna pandemija.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.